De deal kan reMYND, een spin-off van de KU Leuven, ruim een half miljard euro aan mijlpaalbetalingen opleveren. Roche is voortaan verantwoordelijk voor de klinische ontwikkeling en wereldwijde commercialisering van de producten. Als die ooit op de markt geraken, ontvangt reMYND ook royalty's. Die kunnen oplopen tot minstens 10 procent van de omzet. De twee producten zijn potentiële blockbusters, zeg maar producten met een jaarlijkse omzet van meer dan een miljard dollar. Volgens de wereldgezondheidsorganisatie WHO lijden ongeveer 35 miljoen mensen aan alzheimer. Ongeveer 0,1 à 0,2 procent van de westerse bevolking lijdt aan parkinson.

Intussen betaalt Roche ook de lonen van de reMYND-werknemers die aan de slag zijn voor de twee onderzoeksprogramma's, zegt Koen De Witte, de CEO van reMYND. Concreet gaat het om acht FTE's.

Het verst gevorderd is een product tegen parkinson. De Witte verwacht dat het in 2012 klaar is voor de eerste klinische testfase.

Alleen al door de eerste voorafbetalingen van Roche kan reMYND het de komende vier à vijf jaar probleemloos uitzingen, én heeft het geld in kas om de klinische ontwikkeling van een ander product tegen alzheimer zelf te starten. "Waanzinnige bedragen," zegt De Witte over de deal.

ReMYND, dat 24 werknemers telt, werd in 2002 opgericht door de professoren Fred Van Leuven, een alzheimerexpert, en Joris Winderickx, en door Stefaan Wera. De KU Leuven, Gemma Frisius, het zaaikapitaalfonds van de universiteit, BNP Paribas Fortis en KBC stapten meen in het kapitaal. De KUL is nog altijd de grootste aandeelhouder met een belang van ongeveer 35 procent. Gemma Frisius heeft 25 procent, Fortis Private Equity Arkimedes bijna 5 procent en Blue Medical Investments bijna 3,5 procent. De rest is verdeeld over stichters, familie, vrienden en management.

Be.L.

De deal kan reMYND, een spin-off van de KU Leuven, ruim een half miljard euro aan mijlpaalbetalingen opleveren. Roche is voortaan verantwoordelijk voor de klinische ontwikkeling en wereldwijde commercialisering van de producten. Als die ooit op de markt geraken, ontvangt reMYND ook royalty's. Die kunnen oplopen tot minstens 10 procent van de omzet. De twee producten zijn potentiële blockbusters, zeg maar producten met een jaarlijkse omzet van meer dan een miljard dollar. Volgens de wereldgezondheidsorganisatie WHO lijden ongeveer 35 miljoen mensen aan alzheimer. Ongeveer 0,1 à 0,2 procent van de westerse bevolking lijdt aan parkinson. Intussen betaalt Roche ook de lonen van de reMYND-werknemers die aan de slag zijn voor de twee onderzoeksprogramma's, zegt Koen De Witte, de CEO van reMYND. Concreet gaat het om acht FTE's. Het verst gevorderd is een product tegen parkinson. De Witte verwacht dat het in 2012 klaar is voor de eerste klinische testfase. Alleen al door de eerste voorafbetalingen van Roche kan reMYND het de komende vier à vijf jaar probleemloos uitzingen, én heeft het geld in kas om de klinische ontwikkeling van een ander product tegen alzheimer zelf te starten. "Waanzinnige bedragen," zegt De Witte over de deal. ReMYND, dat 24 werknemers telt, werd in 2002 opgericht door de professoren Fred Van Leuven, een alzheimerexpert, en Joris Winderickx, en door Stefaan Wera. De KU Leuven, Gemma Frisius, het zaaikapitaalfonds van de universiteit, BNP Paribas Fortis en KBC stapten meen in het kapitaal. De KUL is nog altijd de grootste aandeelhouder met een belang van ongeveer 35 procent. Gemma Frisius heeft 25 procent, Fortis Private Equity Arkimedes bijna 5 procent en Blue Medical Investments bijna 3,5 procent. De rest is verdeeld over stichters, familie, vrienden en management. Be.L.