De sanctiecommissie van de FSMA had Ageas en de drie voormalige Fortis-topbankiers in juni 2013 veroordeeld voor 'te late of onjuiste communicatie' door het bestuur van Fortis in de periode mei-juni 2008, wat te maken had met de overname van de Nederlandse bank ABN Amro.

Ageas trok echter naar het hof van beroep tegen die beslissing. Door het arrest van vandaag wordt de aanvankelijke boete van 500.000 euro gehalveerd tot 250.000 euro.

De voormalige Fortis-topbankiers Jean-Paul Votron, Herman Verwilst en Gilbert Mittler kregen eveneens een boete, die ze stuk voor stuk aanvochten.

Ook voor hen wordt de boete gehalveerd, behalve voor Verwilst, die zijn boete kwijtgescholden ziet.

Voormalig CEO Votron en voormalig CFO Mittler wordt een boete opgelegd van 200.000 euro (in plaats van 400.000 euro). Herman Verwilst, die Votron opvolgde als CEO van Fortis, kreeg van de FSMA aanvankelijk een boete van 250.000 euro opgelegd, maar het hof van beroep annuleert die nu volledig. De rechter is in het geval van Verwilst 'van oordeel dat het vaststellen van bepaalde inbreuken voldoende is en dat het bijkomend opleggen van een geldelijke sanctie niet nodig is', luidt het.

Waarom wordt de boete gehalveerd?

Ageas pleitte voor het hof van beroep dat het geen twee keer voor dezelfde feiten een boete kan krijgen. In 2014 werd in Nederland namelijk al een boete van 576.000 euro wegens de misleidende communicatie definitief bevestigd. Het Brusselse hof van beroep volgde die redenering en schrapte de inbreuken die in Nederland al beboet werden, zo valt nog te horen. Tegen het arrest is alleen nog Cassatie mogelijk. Zo'n stap werkt niet opschortend.

Het Ageas-aandeel werd donderdag omstreeks het middaguur opgeschort in afwachting van de uitspraak van het hof van beroep.(Belga/BO)

De sanctiecommissie van de FSMA had Ageas en de drie voormalige Fortis-topbankiers in juni 2013 veroordeeld voor 'te late of onjuiste communicatie' door het bestuur van Fortis in de periode mei-juni 2008, wat te maken had met de overname van de Nederlandse bank ABN Amro.Ageas trok echter naar het hof van beroep tegen die beslissing. Door het arrest van vandaag wordt de aanvankelijke boete van 500.000 euro gehalveerd tot 250.000 euro.De voormalige Fortis-topbankiers Jean-Paul Votron, Herman Verwilst en Gilbert Mittler kregen eveneens een boete, die ze stuk voor stuk aanvochten. Ook voor hen wordt de boete gehalveerd, behalve voor Verwilst, die zijn boete kwijtgescholden ziet.Voormalig CEO Votron en voormalig CFO Mittler wordt een boete opgelegd van 200.000 euro (in plaats van 400.000 euro). Herman Verwilst, die Votron opvolgde als CEO van Fortis, kreeg van de FSMA aanvankelijk een boete van 250.000 euro opgelegd, maar het hof van beroep annuleert die nu volledig. De rechter is in het geval van Verwilst 'van oordeel dat het vaststellen van bepaalde inbreuken voldoende is en dat het bijkomend opleggen van een geldelijke sanctie niet nodig is', luidt het.Ageas pleitte voor het hof van beroep dat het geen twee keer voor dezelfde feiten een boete kan krijgen. In 2014 werd in Nederland namelijk al een boete van 576.000 euro wegens de misleidende communicatie definitief bevestigd. Het Brusselse hof van beroep volgde die redenering en schrapte de inbreuken die in Nederland al beboet werden, zo valt nog te horen. Tegen het arrest is alleen nog Cassatie mogelijk. Zo'n stap werkt niet opschortend. Het Ageas-aandeel werd donderdag omstreeks het middaguur opgeschort in afwachting van de uitspraak van het hof van beroep.(Belga/BO)