Zo gaan we te werk

Welke bedrijven komen in onze lijst? Het antwoord is simpel: bedrijven die snel groeien. De lijst van de Trends Gazellen is niets anders dan de rangschikking van de snelste groeiers. De allersnelste groeier staat op nummer 1, gevolgd door de tweede snelste groeier, enzovoort.

De groei bekijken we over vijf jaar. Voor deze editie van de Trends Gazellen vergelijken we 2019 met 2015. Concreet berekenen we de groei van drie variabelen: de toegevoegde waarde, het personeelsbestand en de cashflow, zowel in absolute als procentuele termen. Dat geeft zes deelrangschikkingen. De plaatsen op elk van die deelrangschikkingen tellen we op, wat de eindscore oplevert. Deze eindscore bepaalt de plaats in de eindrangschikking. Puur hypothetisch heeft een bedrijf dat alle zes deelrangschikkingen aanvoert, eindscore 6, en staat bovenaan de eindrangschikking. Merk op: hoe groter de eindscore, hoe lager in de eindrangschikking.

Er gelden wel minimumvoorwaarden. Het bedrijf moet minstens vijf jaar oud zijn. Op de loonlijst van 2019 moeten minimum tien werknemers gestaan hebben. De toegevoegde waarde in 2019 bepaalt het onderscheid tussen een groot, middelgroot en klein bedrijf. De groten haalden een toegevoegde waarde van meer dan 5 miljoen euro, de middelgroten bleven tussen 1 en 5 miljoen euro, en de kleinen haalden een toegevoegde waarde van minder dan 1 miljoen euro.

De 100 snelste groeiers bij de grote bedrijven mogen zich Grote Gazelle noemen. De 100 snelste groeiers bij de middelgrote bedrijven worden de Middelgrote Gazellen. De 50 snelste groeiers bij de kleine bedrijven zijn de Kleine Gazellen.

De Gazelle die in haar categorie de lijst aanvoert, wordt winnaar of 'Ambassadeur', maar vaak ook niet. Want er gelden bijkomende criteria. Zo moet een winnaar operationeel onafhankelijk zijn en een dochter van een buitenlandse onderneming komt ook niet in aanmerking.

Zo gaan we te werkWelke bedrijven komen in onze lijst? Het antwoord is simpel: bedrijven die snel groeien. De lijst van de Trends Gazellen is niets anders dan de rangschikking van de snelste groeiers. De allersnelste groeier staat op nummer 1, gevolgd door de tweede snelste groeier, enzovoort.De groei bekijken we over vijf jaar. Voor deze editie van de Trends Gazellen vergelijken we 2019 met 2015. Concreet berekenen we de groei van drie variabelen: de toegevoegde waarde, het personeelsbestand en de cashflow, zowel in absolute als procentuele termen. Dat geeft zes deelrangschikkingen. De plaatsen op elk van die deelrangschikkingen tellen we op, wat de eindscore oplevert. Deze eindscore bepaalt de plaats in de eindrangschikking. Puur hypothetisch heeft een bedrijf dat alle zes deelrangschikkingen aanvoert, eindscore 6, en staat bovenaan de eindrangschikking. Merk op: hoe groter de eindscore, hoe lager in de eindrangschikking.Er gelden wel minimumvoorwaarden. Het bedrijf moet minstens vijf jaar oud zijn. Op de loonlijst van 2019 moeten minimum tien werknemers gestaan hebben. De toegevoegde waarde in 2019 bepaalt het onderscheid tussen een groot, middelgroot en klein bedrijf. De groten haalden een toegevoegde waarde van meer dan 5 miljoen euro, de middelgroten bleven tussen 1 en 5 miljoen euro, en de kleinen haalden een toegevoegde waarde van minder dan 1 miljoen euro.De 100 snelste groeiers bij de grote bedrijven mogen zich Grote Gazelle noemen. De 100 snelste groeiers bij de middelgrote bedrijven worden de Middelgrote Gazellen. De 50 snelste groeiers bij de kleine bedrijven zijn de Kleine Gazellen.De Gazelle die in haar categorie de lijst aanvoert, wordt winnaar of 'Ambassadeur', maar vaak ook niet. Want er gelden bijkomende criteria. Zo moet een winnaar operationeel onafhankelijk zijn en een dochter van een buitenlandse onderneming komt ook niet in aanmerking.