De witwasregels zorgen al jaren voor problemen bij Nederlandse banken. ING trof al in 2018 een schikking met het OM van 775 miljoen euro wegens 'ernstige nalatigheid'. ABN AMRO moest vorig jaar bij een schikking een boete van 480 miljoen euro betalen. Nu lijkt het erop dat er ook voor Rabobank een geldstraf dreigt.

Rabobank voldeed al langer niet aan de vereisten. Eerder moest het concern daarom al eens een dwangsom van 500.000 euro betalen. Rabobank kondigde vorig jaar vervolgens aan dat DNB een zogenaamd handhavingstraject zou starten vanwege de tekortkomingen rond het tegengaan van witwassen. Toen was nog niet duidelijk dat er een strafrechtelijk onderzoek zou volgen.

De aanwijzingen van de toezichthouder waren voor Rabobank al reden om honderden miljoenen euro's extra uit te trekken om het antiwitwasbeleid te verbeteren. Volgens de bank werd dat geld gebruikt voor bijvoorbeeld het wegwerken van achterstand bij het klantenonderzoek en het in de gaten houden van transacties. Daarvoor zijn duizenden mensen aan de slag bij de bank.

De witwasregels zorgen al jaren voor problemen bij Nederlandse banken. ING trof al in 2018 een schikking met het OM van 775 miljoen euro wegens 'ernstige nalatigheid'. ABN AMRO moest vorig jaar bij een schikking een boete van 480 miljoen euro betalen. Nu lijkt het erop dat er ook voor Rabobank een geldstraf dreigt. Rabobank voldeed al langer niet aan de vereisten. Eerder moest het concern daarom al eens een dwangsom van 500.000 euro betalen. Rabobank kondigde vorig jaar vervolgens aan dat DNB een zogenaamd handhavingstraject zou starten vanwege de tekortkomingen rond het tegengaan van witwassen. Toen was nog niet duidelijk dat er een strafrechtelijk onderzoek zou volgen. De aanwijzingen van de toezichthouder waren voor Rabobank al reden om honderden miljoenen euro's extra uit te trekken om het antiwitwasbeleid te verbeteren. Volgens de bank werd dat geld gebruikt voor bijvoorbeeld het wegwerken van achterstand bij het klantenonderzoek en het in de gaten houden van transacties. Daarvoor zijn duizenden mensen aan de slag bij de bank.