Volgens de berekeningen van de PVDA genoten de grootste bedrijven ten opzichte van het wettelijke tarief van 33,99 procent in de vennootschapsbelasting een fiscale korting van 12,6 miljard euro.

Volgens het rapport - het zesde waarmee de extreemlinkse partij naar buiten komt - waren de duizend bedrijven vorig jaar goed voor 48,4 miljard euro en betaalden ze 3,8 miljard euro belastingen.

Aandeelhouders

Dezelfde studie toont ook aan dat de gemiddelde belastingvoet van de 50 vennootschappen die de grootste kortingen genoten amper 3,3 procent bedroeg, waardoor ze een korting van 6,5 miljard euro kregen.

Volgens Kamerlid Marco Van Hees ging een groot deel van de winst naar dividenden voor de aandeelhouders. "De top 1.000 van de grootste winsten toont dat op 44,5 miljard euro winst na belastingen er 30,8 miljard euro naar dividenden vloeide, ofwel 69,3 procent. Bij de top 50 bedraagt dat aandeel zelfs 72,4 procent, aldus Van Hees, die in het rapport munitie ziet voor het PVDA-pleidooi voor een miljonairstaks. (Belga/NS)

Volgens de berekeningen van de PVDA genoten de grootste bedrijven ten opzichte van het wettelijke tarief van 33,99 procent in de vennootschapsbelasting een fiscale korting van 12,6 miljard euro. Volgens het rapport - het zesde waarmee de extreemlinkse partij naar buiten komt - waren de duizend bedrijven vorig jaar goed voor 48,4 miljard euro en betaalden ze 3,8 miljard euro belastingen. Dezelfde studie toont ook aan dat de gemiddelde belastingvoet van de 50 vennootschappen die de grootste kortingen genoten amper 3,3 procent bedroeg, waardoor ze een korting van 6,5 miljard euro kregen. Volgens Kamerlid Marco Van Hees ging een groot deel van de winst naar dividenden voor de aandeelhouders. "De top 1.000 van de grootste winsten toont dat op 44,5 miljard euro winst na belastingen er 30,8 miljard euro naar dividenden vloeide, ofwel 69,3 procent. Bij de top 50 bedraagt dat aandeel zelfs 72,4 procent, aldus Van Hees, die in het rapport munitie ziet voor het PVDA-pleidooi voor een miljonairstaks. (Belga/NS)