Een Amerikaanse jury heeft het farmabedrijf schuldig bevonden na de aanklacht en legt J&J als gevolg daarvan een schadevergoeding op van 72 miljoen dollar (65,6 miljoen euro), meldt de BBC op haar website.

Welk verband?

De vrouw over wie het gaat, Jackie Fox, stierf vorig jaar op 62-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker aan de eierstokken. Volgens haar familie gebruikte ze het poeder tientallen jaren en was het bedrijf op de hoogte van de risico's die de talk inhield. Wetenschappers zeggen echter dat er geen enkel verband is aangetoond tussen de talkpoeder en de kanker.

Het bedrijf ontkent met klem de aantijgingen en verklaart beroep te overwegen. Een woordvoerster zei dat de gezondheid van de klanten zeer belangrijk is voor J&J, en dat het bedrijf teleurgesteld is door de uitspraak.

"We leven mee met de familie van de vrouw, maar de veiligheid van de cosmetische talk wordt ondersteund door tientallen jaren aan wetenschappelijk onderzoek."

Meer klachten

Dit was het eerste verdict over talk, terwijl er nog meer dan duizend gelijkaardige klachten wachten op een uitspraak in de Verenigde Staten. Advocaten zeggen dat er nu duizenden gelijkaardige klachten kunnen volgen.

Het bedrijf moet behalve een schadevergoeding aan de familie van de vrouw van 10 miljoen dollar (9,1 miljoen euro), ook nog eens een bijkomende punitieve schadevergoeding van 62 miljoen dollar (56,5 miljoen euro) neertellen.

Is talkpoeder nu kankerverwekkend of niet?

De liefdadigheidsorganisatie voor eierstokkanker, Ovacome, meldt dat de oorzaken voor de kanker nog ongekend zijn, maar dat het in het geval van Jackie Fox waarschijnlijk een combinatie van verschillende genetische en omgevingsfactoren betreft. "Zelfs als er een risico bestaat, blijft de kans dat talkpoeder eierstokkanker verwekt vrij gering", aldus Ovacome.

Ovacome waarschuwt in dat verband voor al te voorbarige en eenduidige conclusies. Uit de resultaten van 16 onderzoeken uit 2003, blijkt dat bij 12.000 vrouwen die geregeld talkpoeder gebruikten het risico op eierstokkkanker met ongeveer een derde toenam. Maar volgens de liefdadigheidsorganisatie lijden de studies uit 2003 onder een zekere vorm van 'vooringenomenheid' en bevatten ze een aantal 'onzekerheden '.

Bovendien lijkt een ander onderzoek de hierboven vermelde bevindingen tegen te spreken.

"Een degelijk en omvangrijk Amerikaans onderzoek uit 2000, waarbij 80.000 vrouwen betrokken waren, toonden geen verband aan tussen het gebruik van talkpoeder en het risicio op eierstokkanker", luidt het.

De stichting verduidelijkt dat, zelfs als het gebruik van talkpoeder de kans op kanker met een derde doet toenemen, 'dat in de juiste context moet worden geplaatst'. Ter vergelijking: roken in combinatie met het drinken van alcohol verhoogt het risico op slokdarmkanker met factor 30 . "Eierstokkanker is een zeldzame ziekte, en een toename van een klein risico met een derde blijft een klein risico", besluit Ovacome.

(Belga/BBC/BO)

Een Amerikaanse jury heeft het farmabedrijf schuldig bevonden na de aanklacht en legt J&J als gevolg daarvan een schadevergoeding op van 72 miljoen dollar (65,6 miljoen euro), meldt de BBC op haar website. De vrouw over wie het gaat, Jackie Fox, stierf vorig jaar op 62-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker aan de eierstokken. Volgens haar familie gebruikte ze het poeder tientallen jaren en was het bedrijf op de hoogte van de risico's die de talk inhield. Wetenschappers zeggen echter dat er geen enkel verband is aangetoond tussen de talkpoeder en de kanker.Het bedrijf ontkent met klem de aantijgingen en verklaart beroep te overwegen. Een woordvoerster zei dat de gezondheid van de klanten zeer belangrijk is voor J&J, en dat het bedrijf teleurgesteld is door de uitspraak. "We leven mee met de familie van de vrouw, maar de veiligheid van de cosmetische talk wordt ondersteund door tientallen jaren aan wetenschappelijk onderzoek." Dit was het eerste verdict over talk, terwijl er nog meer dan duizend gelijkaardige klachten wachten op een uitspraak in de Verenigde Staten. Advocaten zeggen dat er nu duizenden gelijkaardige klachten kunnen volgen. Het bedrijf moet behalve een schadevergoeding aan de familie van de vrouw van 10 miljoen dollar (9,1 miljoen euro), ook nog eens een bijkomende punitieve schadevergoeding van 62 miljoen dollar (56,5 miljoen euro) neertellen. De liefdadigheidsorganisatie voor eierstokkanker, Ovacome, meldt dat de oorzaken voor de kanker nog ongekend zijn, maar dat het in het geval van Jackie Fox waarschijnlijk een combinatie van verschillende genetische en omgevingsfactoren betreft. "Zelfs als er een risico bestaat, blijft de kans dat talkpoeder eierstokkanker verwekt vrij gering", aldus Ovacome.Ovacome waarschuwt in dat verband voor al te voorbarige en eenduidige conclusies. Uit de resultaten van 16 onderzoeken uit 2003, blijkt dat bij 12.000 vrouwen die geregeld talkpoeder gebruikten het risico op eierstokkkanker met ongeveer een derde toenam. Maar volgens de liefdadigheidsorganisatie lijden de studies uit 2003 onder een zekere vorm van 'vooringenomenheid' en bevatten ze een aantal 'onzekerheden '.Bovendien lijkt een ander onderzoek de hierboven vermelde bevindingen tegen te spreken."Een degelijk en omvangrijk Amerikaans onderzoek uit 2000, waarbij 80.000 vrouwen betrokken waren, toonden geen verband aan tussen het gebruik van talkpoeder en het risicio op eierstokkanker", luidt het.De stichting verduidelijkt dat, zelfs als het gebruik van talkpoeder de kans op kanker met een derde doet toenemen, 'dat in de juiste context moet worden geplaatst'. Ter vergelijking: roken in combinatie met het drinken van alcohol verhoogt het risico op slokdarmkanker met factor 30 . "Eierstokkanker is een zeldzame ziekte, en een toename van een klein risico met een derde blijft een klein risico", besluit Ovacome.(Belga/BBC/BO)