Voor de correctionele rechtbank van Antwerpen begint vandaag - donderdag 13 februari - het proces over mogelijke fraude rond de vennootschappen Bioblue Comfort, Bioblue Global en Eos Biogas Energy. Een van de beschuldigden is Louis-Philippe Neirinckx. Hij is de eigenaar van het Antwerpse Heyman & Co, de grootste afwikkelaar van faillissementen van ons land.

Naast hem in de beklaagdenbank zit de Nederlander Wilfred Aalders, die in Nederland al is veroordeeld voor fraude en in de nasleep ervan ooit werd neergekogeld. Tweehonderd beleggers zouden samen 100 miljoen verloren hebben in de fraude rond zijn bedrijf TPC International.

De zaak draait rond het faillissement van de producent van biologische geurbestrijders Bioblue Comfort en Bioblue Global, dat wasmiddelen produceerde. Ze werden in oktober 2002 opgericht door Patrick De Croock, de uitvinder van de producten, en de Luxemburgse holding Bioblue Group, die 99,9 procent van de aandelen in handen had.

Amper tien maanden later, op 1 augustus 2003, legde het bestuur - bestaande uit Patrick Decroock, Louis-Philippe Neirinckx en Jasper Konings - de boeken van Bioblue Comfort en Bioblue Global neer. De Brusselse advocaat Olivier Ronse werd als curator aangesteld. Die meldde dat volgens hem sprake was van een sterfhuisconstructie, waarbij activa uit de bedrijven waren gedraineerd.

Het parket heeft nu Wilfred Aalders, Patrick De Croock, Jasper Konings, Jean-Philippe Neirinckx en Heyman & Co gedagvaard. Ze worden verdacht van oplichting, witwassen, faillissementsfraude en misbruik van vertrouwen. Behalve de fraude bij het aantrekken van financiering voor de Bioblue-ondernemingen en het bedrieglijk faillissement ervan, is er ook sprake van bedrog rond Eos Biogas Energy.

Neirinckx ontkent elke betrokkenheid bij fraude. Integendeel: hij zou een laatste reddingspoging hebben ondernomen nadat anderen fraude hadden gepleegd. Ook andere betrokkenen ontkennen dat ze fraude hebben gepleegd. Aalders werpt bovendien op dat hij in dat dossiers al veroordeeld is (en deels vrijgesproken) in Nederland. Onder het proces tikken twee tijdbommen. De advocaten argumenteren dat er onwettelijke telefoontap is gebeurd in het dossier-Eos Biogas. Bovendien dreigt de verjaring.

Naschrift:

De Antwerpse Correctionele Rechtbank veroordeelde Patrick De Croock op 4 oktober 2016 tot zes maanden met uitstel wegens valsheid in geschriften en misbruik van vennootschapsmiddelen. Op 21 juni 2017 werd hij echter vrijgesproken door het Hof van Beroep van Antwerpen, dat ambtshalve de verjaring inriep.