De benoeming van de 62-jarige Müller werd bekendgemaakt na een bijeenkomst van de toezichtsraad van Volkswagen. Hij wordt benoemd met onmiddellijke ingang.

"Matthias Müller heeft belangrijke strategische, ondernemende en sociale kwaliteiten. Hij kent de groep en haar merken en kan zich onmiddellijk met volle energie werpen op zijn nieuwe taak", wordt Berthold Huber, interimvoorzitter van de toezichtsraad, geciteerd in een persbericht van Volkswagen. "

Mijn allereerste taak is het vertrouwen terug te winnen in de Volkswagen-groep, door elke steen om te draaien en met maximale transparantie, en door de juiste conclusies te trekken uit de huidige toestand", stelt Müller op zijn beurt.

Hij blijft ook aan het hoofd staan van Porsche, totdat er een nieuwe topman is gevonden voor het luxesportwagenmerk.

Martin Winterkorn stapte woensdag op na het uitbreken van een schandaal rond gemanipuleerde metingen bij dieselwagens. Dat zou volgens Volkswagen wereldwijd betrekking hebben op zowat elf miljoen van zijn wagens. VW kondigde ook al aan alvast een voorziening te nemen van 6,5 miljard euro in het derde kwartaal om de kosten te dekken die het schandaal met zich mee zal brengen.

Voor Müller is het een bekroning van een mooie carrière. Maar hem wacht een zware opdracht: het vertrouwen terugbrengen in het bedrijf dat zwaar getroffen is door gesjoemel met emissiewaarden.

De nieuwe VW-baas werkte eerder deze maand in ieder geval alvast aan zijn imago als maatschappelijk verantwoord manager. In een interview met Süddeutsche Zeitung pleitte Müller voor betrokkenheid vanuit het Duitse bedrijfsleven met het vluchtelingenvraagstuk. "Niemand keert vrijwillig of lichtvaardig zijn vaderland de rug toe", zei hij.

Wellicht speelde mee dat Müller zelf een kind van vluchtelingen is. Hij werd in juni 1953 geboren in het huidige Chemnitz in de Duitse deelstaat Saksen, destijds onderdeel van de communistische DDR. Zijn ouders vluchtten met hun zoon naar het westen en vestigden zich in Beieren.

Na zijn middelbare school trad Müller in de voetsporen van zijn vader die in de jaren vijftig bij autobouwer DKW werkte. Hij volgde een opleiding tot gereedschapsmaker bij Audi, waarna een IT-studie volgde aan de Universiteit van München. Audi trok hem daarna aan in de rol van junior IT-manager in 1984.

In het hiërarchische Duitse bedrijfsmodel wist Müller zich vrij snel op te werken. Hij schopte het bij Audi tot productmanager voor alle modellen van de fabrikant van luxewagens. Hij werkte daar ook onder leiding van Martin Winterkorn, zijn voorganger als hoogste baas van het VW-concern.

In 2010 werd Müller aangesteld als topman bij Porsche. Vlak daarvoor was VW als bovenliggende partij uit een felle overnamestrijd tussen de twee autobedrijven gekomen. Onder zijn leiding maakte de fabrikant van onder meer de iconische sportwagen 911 een sterke groei door. Vorig jaar rapporteerde het bedrijf recordverkopen. (Belga/JH)

De benoeming van de 62-jarige Müller werd bekendgemaakt na een bijeenkomst van de toezichtsraad van Volkswagen. Hij wordt benoemd met onmiddellijke ingang. "Matthias Müller heeft belangrijke strategische, ondernemende en sociale kwaliteiten. Hij kent de groep en haar merken en kan zich onmiddellijk met volle energie werpen op zijn nieuwe taak", wordt Berthold Huber, interimvoorzitter van de toezichtsraad, geciteerd in een persbericht van Volkswagen. "Mijn allereerste taak is het vertrouwen terug te winnen in de Volkswagen-groep, door elke steen om te draaien en met maximale transparantie, en door de juiste conclusies te trekken uit de huidige toestand", stelt Müller op zijn beurt. Hij blijft ook aan het hoofd staan van Porsche, totdat er een nieuwe topman is gevonden voor het luxesportwagenmerk. Martin Winterkorn stapte woensdag op na het uitbreken van een schandaal rond gemanipuleerde metingen bij dieselwagens. Dat zou volgens Volkswagen wereldwijd betrekking hebben op zowat elf miljoen van zijn wagens. VW kondigde ook al aan alvast een voorziening te nemen van 6,5 miljard euro in het derde kwartaal om de kosten te dekken die het schandaal met zich mee zal brengen.Voor Müller is het een bekroning van een mooie carrière. Maar hem wacht een zware opdracht: het vertrouwen terugbrengen in het bedrijf dat zwaar getroffen is door gesjoemel met emissiewaarden.De nieuwe VW-baas werkte eerder deze maand in ieder geval alvast aan zijn imago als maatschappelijk verantwoord manager. In een interview met Süddeutsche Zeitung pleitte Müller voor betrokkenheid vanuit het Duitse bedrijfsleven met het vluchtelingenvraagstuk. "Niemand keert vrijwillig of lichtvaardig zijn vaderland de rug toe", zei hij. Wellicht speelde mee dat Müller zelf een kind van vluchtelingen is. Hij werd in juni 1953 geboren in het huidige Chemnitz in de Duitse deelstaat Saksen, destijds onderdeel van de communistische DDR. Zijn ouders vluchtten met hun zoon naar het westen en vestigden zich in Beieren. Na zijn middelbare school trad Müller in de voetsporen van zijn vader die in de jaren vijftig bij autobouwer DKW werkte. Hij volgde een opleiding tot gereedschapsmaker bij Audi, waarna een IT-studie volgde aan de Universiteit van München. Audi trok hem daarna aan in de rol van junior IT-manager in 1984. In het hiërarchische Duitse bedrijfsmodel wist Müller zich vrij snel op te werken. Hij schopte het bij Audi tot productmanager voor alle modellen van de fabrikant van luxewagens. Hij werkte daar ook onder leiding van Martin Winterkorn, zijn voorganger als hoogste baas van het VW-concern. In 2010 werd Müller aangesteld als topman bij Porsche. Vlak daarvoor was VW als bovenliggende partij uit een felle overnamestrijd tussen de twee autobedrijven gekomen. Onder zijn leiding maakte de fabrikant van onder meer de iconische sportwagen 911 een sterke groei door. Vorig jaar rapporteerde het bedrijf recordverkopen. (Belga/JH)