Poetin kondigt gedeeltelijke militaire mobilisatie af

De Russische president Vladimir Poetin heeft woensdagochtend een gedeeltelijke mobilisatie afgekondigd. Zo melden Russische media TASS en Interfax. Hij deed dat tijdens een toespraak op de televisie.

Nu, bijna zeven maanden na de inval in Oekraïne, kiest Poetin voor een gedeeltelijke mobilisatie van zijn eigen strijdkrachten. Hij nam dit besluit na een voorstel van het ministerie van Defensie en ondertekende het decreet. De gedeeltelijke mobilisatie geldt vanaf woensdag. Poetin beschuldigt het Westen ervan Rusland te willen ‘verzwakken en vernietigen’.

Hiervoor gaat hij terug naar 2014, waar het Westen volgens hem de oorlog in Oekraïne is begonnen en van Oekraïners ‘kanonnenvlees’ heeft gemaakt, zo citeerde TASS hem. Bovendien zou het Westen geen genoegen hebben genomen met een vreedzame oplossing in Oekraïne, waardoor het Kiev onder druk zette om de wapens op te nemen, aldus de Kremlinleider.

Verder benadrukte hij opnieuw dat de bevrijding van het hele Donbass-gebied, bestaande uit de regio’s Donetsk en Loehansk, het onwrikbare doel blijft van de ‘speciale militaire operatie’, zoals Moskou de oorlog in Oekraïne noemt. Zo beloofde hij ook zijn volledige steun aan de referenda die eerder werden aangekondigd in de Oekraïense regio’s Luhansk, Donetsk, Cherson en Zaporizja.

De schijnreferenda vinden plaats van 23 tot en met 27 september. Op hetzelfde moment beschuldigde Kiev Moskou ervan opnieuw de kerncentrale van Zaporizja te hebben gebombardeerd. Volgens Energoatom, de Oekraïense uitbater, zouden ‘Russische terroristen’ de centrale ‘s nachts hebben aangevallen.

Grondstoffenprijzen stijgen

In een reactie op de toespraak van Poetin noteerden de prijzen van grondstoffen hoger. Zo steeg zowel de prijs van olie van de Noordzeesoort Brent – doorslaggevend bij ons aan de pomp – als de Amerikaanse olie met 2 procent. De vrees bestaat dat door een verdere escalatie van het conflict de bevoorrading van olie in het gedrang kan komen. Een vat Amerikaanse olie steeg naar meer dan 85 dollar per vat, een vat Brent kost woensdag meer dan 92 dollar.

Diezelfde vrees voor een escalatie van de oorlog en een lang conflict stuwde ook de gasprijs hoger. Op de toonaangevende Nederlandse termijnmarkt werd aardgas meer dan vijf procent duurder naar meer dan 203 euro per megawattuur.

Ook tarwe werd duurder na de toespraak van Poetin, Vandaag vindt Oekraïens graan zijn weg naar de wereldmarkt via een humanitaire corridor door de Zwarte Zee. Dat kan middels een akkoord tussen Rusland, Oekraïne, Turkije en de Verenigde Naties. Een escalatie van het conflict dreigt dat akkoord in het gedrang te brengen. Tarwe steeg op de termijnmarkt van Chicago naar 9,08 dollar per bushel, of het hoogste peil sinds juli.

Partner Content