"Ik ben helemaal niet fatalistisch over de autoproductie in België. De pluspunten blijven: de kwaliteit van de werknemers, de geografische ligging in het hart van Europa - met de havens - de kwaliteit van het assemblagewerk wordt overal erkend. Maar we hebben de hoge lonen. Ik heb bij Renault in de Dacia-fabriek in Roemenië de Logan ontwikkeld. Daar heb je lonen van anderhalve euro per uur. Alles inbegrepen, ook de sociale lasten."

Toch sloot Opel Antwerpen. "We zochten een investeerder en de Vlaamse minister-president, Kris Peeters, heeft al het mogelijke gedaan, we waren er heel dicht bij. Er waren Chinese investeerders. Maar wellicht was het twee, drie jaar te vroeg. In het leven is timing enorm belangrijk."

Pierre-Alain De Smedt werkte vijftien jaar in het buitenland. In de jaren negentig als hoofd Zuid-Amerika, later Spanje, bij Volkswagen. Van 1999 tot 2004 was hij operationeel directeur van Renault Groep. De Smedt gelooft, vanuit die ervaring, in België. "Je moet eens een lijst maken van onze goede bedrijven. Die is lang. Wij hebben goede ondernemers, maar bij de jongere generaties ontbreekt wat lef. De jeugd is angstig, want ze hoort alleen over crisis en werkloosheid. Jongeren willen ambtenaar worden. De ondernemingsgeest moet weerkeren bij de jeugd."

W.R.

Een uitgebreid portret van Pierre-Alain De Smedt leest u deze week in Trends.

"Ik ben helemaal niet fatalistisch over de autoproductie in België. De pluspunten blijven: de kwaliteit van de werknemers, de geografische ligging in het hart van Europa - met de havens - de kwaliteit van het assemblagewerk wordt overal erkend. Maar we hebben de hoge lonen. Ik heb bij Renault in de Dacia-fabriek in Roemenië de Logan ontwikkeld. Daar heb je lonen van anderhalve euro per uur. Alles inbegrepen, ook de sociale lasten." Toch sloot Opel Antwerpen. "We zochten een investeerder en de Vlaamse minister-president, Kris Peeters, heeft al het mogelijke gedaan, we waren er heel dicht bij. Er waren Chinese investeerders. Maar wellicht was het twee, drie jaar te vroeg. In het leven is timing enorm belangrijk." Pierre-Alain De Smedt werkte vijftien jaar in het buitenland. In de jaren negentig als hoofd Zuid-Amerika, later Spanje, bij Volkswagen. Van 1999 tot 2004 was hij operationeel directeur van Renault Groep. De Smedt gelooft, vanuit die ervaring, in België. "Je moet eens een lijst maken van onze goede bedrijven. Die is lang. Wij hebben goede ondernemers, maar bij de jongere generaties ontbreekt wat lef. De jeugd is angstig, want ze hoort alleen over crisis en werkloosheid. Jongeren willen ambtenaar worden. De ondernemingsgeest moet weerkeren bij de jeugd." W.R. Een uitgebreid portret van Pierre-Alain De Smedt leest u deze week in Trends.