De prijs van elektriciteit koerste vorige week naar meer dan 400 euro per megawattuur in ons land, met pieken tot boven de 500 euro. Weinig zon en wind en dus amper hernieuwbare energie, in combinatie met erg koude temperaturen, maken dat stroom dubbel zo duur is als de voorbije weken. Bovendien voert Frankrijk, dat kampt met kernreactoren die uit liggen wegens onderhoud en pannes, massaal veel elektriciteit in. Dat trekt ook de prijzen in de buurlanden op.

Extra spannend

Deze week wordt het extra spannend, bevestigt hoogspanningsbeheerder Elia. "We verwachten vooral in de avond een piek in de stroomprijzen", klinkt het bij de beheerder van het hoogspanningsnet.

De voorspelling is dat het deze week nog wat kouder wordt, en dat ook België stroom zal moeten invoeren. "Mogelijk is er beperkt ook import nodig", bevestigt een woordvoerster van Elia. "Het gaat om voorspellingen. Mogelijk is er ook geen import nodig, als het wat harder waait."

Problemen qua bevoorradingszekerheid dreigen er niet, verzekert de netbeheerder.

Tihange 1

Ook het langer stil liggen van kernreactor Tihange 1 leidt tot hogere prijzen. Die zal niet op 14, maar op 18 december heropgestart worden, blijkt uit een nieuwe prognose van uitbater Engie. Na de heropstart zou de reactor in de loop van 19 december weer op volle kracht moeten draaien.

De reactor viel op 4 december onverwacht uit. Er was een probleem met een stoomturbine, in het niet-nucleaire gedeelte.

'Moeilijkste week van het jaar'

Marktenspecialist Matthias Detremmerie van leverancier Elindus gaat uit van de moeilijkste week van het jaar die eraan komt, met recordprijzen die in maak zijn. Sommige scenario's gaan tot 1.500 euro per megawattuur in de avondpiek

De prijs van elektriciteit koerste vorige week naar meer dan 400 euro per megawattuur in ons land, met pieken tot boven de 500 euro. Weinig zon en wind en dus amper hernieuwbare energie, in combinatie met erg koude temperaturen, maken dat stroom dubbel zo duur is als de voorbije weken. Bovendien voert Frankrijk, dat kampt met kernreactoren die uit liggen wegens onderhoud en pannes, massaal veel elektriciteit in. Dat trekt ook de prijzen in de buurlanden op. Deze week wordt het extra spannend, bevestigt hoogspanningsbeheerder Elia. "We verwachten vooral in de avond een piek in de stroomprijzen", klinkt het bij de beheerder van het hoogspanningsnet. De voorspelling is dat het deze week nog wat kouder wordt, en dat ook België stroom zal moeten invoeren. "Mogelijk is er beperkt ook import nodig", bevestigt een woordvoerster van Elia. "Het gaat om voorspellingen. Mogelijk is er ook geen import nodig, als het wat harder waait." Problemen qua bevoorradingszekerheid dreigen er niet, verzekert de netbeheerder.Ook het langer stil liggen van kernreactor Tihange 1 leidt tot hogere prijzen. Die zal niet op 14, maar op 18 december heropgestart worden, blijkt uit een nieuwe prognose van uitbater Engie. Na de heropstart zou de reactor in de loop van 19 december weer op volle kracht moeten draaien. De reactor viel op 4 december onverwacht uit. Er was een probleem met een stoomturbine, in het niet-nucleaire gedeelte. Marktenspecialist Matthias Detremmerie van leverancier Elindus gaat uit van de moeilijkste week van het jaar die eraan komt, met recordprijzen die in maak zijn. Sommige scenario's gaan tot 1.500 euro per megawattuur in de avondpiek