Phoenix Contact investeert in de toekomst

Phoenix Contact nieuw gebouw © .

Op de Keiberg in Zaventem zijn de bouwwerken begonnen van het nieuwe kantoorgebouw van Phoenix Contact. Het automatisatiebedrijf investeert tot 7 miljoen euro in 2700 vierkante meter kantoorruimte. Het is een investering in de toekomst. “Tegen 2018 willen we 30 miljoen euro omzet draaien”, zegt CEO Steven Criel.

Phoenix Contact België is in goeden doen. De veertig medewerkers van het Belgische filiaal van de Duitse automatiseringsspecialist draaiden in 2014 een omzet van 20,7 miljoen euro. CEO Steven Criel ziet de automatiseringsmarkt aantrekken. “Dit jaar gaan we voor een groei van bijna 10 procent”, bevestigt hij. Het bedrijf is geëvolueerd van een pure componentenleverancier naar een speler die technologische oplossingen uitwerkt voor verschillende markten.

Familiale multinational

Het moederbedrijf Phoenix Contact GmbH & Co is actief in elektrische en elektronische aansluittechniek voor industriële toepassingen. Het Duitse familiebedrijf concurreert op die markten met spelers als Siemens, ABB, Wago, Schneider Electric enzovoort. Phoenix Contact telt wereldwijd 14.000 werknemers en boekte in 2014 een omzet van 1,77 miljard euro. De componenten voor aansluittechniek, interfacemodules, overspanningsbeveiliging en automatiseringssystemen produceert het in veertien fabrieken in Europa, Amerika en Azië. Phoenix Contact België is een van de vijftig verkoopvestigingen.

“We werken meer en meer concepten en projecten uit door het combineren van hard- en software. Onze klassieke industriële markt blijft een belangrijke afzetmarkt, maar die activiteiten staan onder druk. Daarom spitsen we ons meer en meer toe op de infrastructuurmarkt. Dat gaat over automatisatieprojecten voor waterzuiveringsinstallaties, elektriciteitsdistributie, gebouwenautomatisering en alles wat te maken heeft met wegeninfrastructuur en mobiliteit. Dat segment is al goed voor een vijfde van onze omzet”, zegt Steven Criel.

Een van de opvallende projecten waar Phoenix Contact aan meewerkte in de infrastructuurmarkt was het veiligheidssysteem voor het Diabolo-tunnelcomplex onder de nationale luchthaven van Zaventem. Dat volumineuze project zorgde in 2011 voor een piek in de cijfers. Toen was er een omzet van 20,6 miljoen euro.

Ambitieus

Het automatiseringsbedrijf investeert nu tot 7 miljoen euro in een nieuw bedrijfsgebouw op de Keiberg in Zaventem. Volgende zomer moet de nieuwbouw af zijn. “We zijn ambitieus. Zo verdubbelen we onze kantooroppervlakte naar 2700 vierkante meter. Er zal plaats zijn om op termijn door te groeien naar 80 medewerkers”, voorspelt Criel.

“In België zal de groei puur organisch zijn. Zo zijn we op zoek naar vijf nieuwe medewerkers om de ploeg te versterken. Dit jaar zullen we een omzet van 22,5 miljoen halen en tegen 2018 zou ik de kaap van 30 miljoen euro willen overschrijden.”

Energiezuinige nieuwbouw

Het nieuwe bedrijfsgebouw van Phoenix Contact België wordt opgetrokken volgens de huisstijl van het Duitse moederhuis. De architectuur is van de hand van Florian Brandstetter. De Belgische architecten Dirk Hendrickx en Koen Gaudaen en het studiebureau Archimedes modelleren het geheel naar de Belgische normen en noden.

Het kantoor wordt gebouwd rond een door daglicht verlicht atrium. “Deze open ruimte bevordert de open communicatiestructuur die leeft onder onze medewerkers”, stelt Steven Criel. Behalve voor kantoren is er ook ruimte voor een showroom en een opleidingscentrum. “Klanten kunnen onze producten hier zien en uittesten. We zullen hier ook geregeld seminaries organiseren”, legt de CEO uit.

De nieuwbouw wordt uitgerust met geothermische verwarming, zonnepanelen en een groen dak. En, noblesse oblige, Phoenix Contact voorziet ook in een doorgedreven domoticasysteem op basis van de eigen producten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content