De vakbonden vrezen voor de toekomst van Philips in Turnhout nu daar 354 jobs verdwijnen. Het personeel heeft het werk spontaan neergelegd. Op een bijzondere ondernemingsraad heeft Philips in Turnhout bekendgemaakt dat 218 van de ongeveer 1.600 banen verdwijnen. De ontslagen komen bovenop de eerder ontslagen van de herstructurering, die 136 bedienden hun baan kostte.

Loonkost

De socialistische vakbond ABVV noemt het banenverlies een gevolg van strategisch mismanagement. Afgevaardigde Ortwin Magnus begrijpt niet waarom eerder in Zuidoost-Azië in LED-verlichting werd geïnvesteerd.

"De loonkost is maar voor 4 procent bepalend voor de prijs van het product. Volgens ons kan die LED-lampproductie dus ook perfect hier doorgaan. Zeker omdat men hier sneller op de markt kan inspelen. LED-lampen zijn overigens een stevige investering. 'Made in Belgium' kan dan als een kwaliteitslabel werken."

ABVV-Metaal vreest voor de verdere toekomst van het bedrijf: "Wanneer Philips ook onderzoek en ontwikkeling opgeeft en inzet op louter kostenbesparing, dan vrezen we op middellange termijn af te stevenen op een palliatief scenario voor de Europese vestigingen van Philips Lighting, ondanks geruststellende woorden van de directie."

Ook de christelijke vakbond ACV is niet gelukkig met het banenverlies. Volgens secretaris Leo Lauwerysen wordt de verdere toekomst gehypothekeerd: "Daar zit vooral de argumentatie voor iets tussen. Volumes worden afgebouwd en bepaalde productiegroepen worden stopgezet, dan snijd je het vet weg. Nu LED-technologie de markt overneemt, vinden we het spijtig dat Turnhout daar geen deel van mag uitmaken."

Een andere ACV-delegué, Peter Roes, spreekt van een totaal verlies aan vertrouwen in de directie.

Staking

Personeelsleden van verschillende afdelingen van Philips in Turnhout hebben intussen het werk spontaan neergelegd. Dat melden ACV en ABVV. Het personeel verzamelt in de personeelsrefter, die naar verluidt afgeladen vol zou zitten.

Volgens Lauwerysen riepen de vakbonden niet op tot een staking, maar wordt ze wel gesteund: "Ons lijkt een langdurige actie geen goede zaak, omdat dat mogelijk zelfs een cadeau voor Philips is, maar we begrijpen de emotie van de mensen en we steunen deze spontane actie volledig." (Belga/KVDA)

De vakbonden vrezen voor de toekomst van Philips in Turnhout nu daar 354 jobs verdwijnen. Het personeel heeft het werk spontaan neergelegd. Op een bijzondere ondernemingsraad heeft Philips in Turnhout bekendgemaakt dat 218 van de ongeveer 1.600 banen verdwijnen. De ontslagen komen bovenop de eerder ontslagen van de herstructurering, die 136 bedienden hun baan kostte. Loonkost De socialistische vakbond ABVV noemt het banenverlies een gevolg van strategisch mismanagement. Afgevaardigde Ortwin Magnus begrijpt niet waarom eerder in Zuidoost-Azië in LED-verlichting werd geïnvesteerd. "De loonkost is maar voor 4 procent bepalend voor de prijs van het product. Volgens ons kan die LED-lampproductie dus ook perfect hier doorgaan. Zeker omdat men hier sneller op de markt kan inspelen. LED-lampen zijn overigens een stevige investering. 'Made in Belgium' kan dan als een kwaliteitslabel werken." ABVV-Metaal vreest voor de verdere toekomst van het bedrijf: "Wanneer Philips ook onderzoek en ontwikkeling opgeeft en inzet op louter kostenbesparing, dan vrezen we op middellange termijn af te stevenen op een palliatief scenario voor de Europese vestigingen van Philips Lighting, ondanks geruststellende woorden van de directie." Ook de christelijke vakbond ACV is niet gelukkig met het banenverlies. Volgens secretaris Leo Lauwerysen wordt de verdere toekomst gehypothekeerd: "Daar zit vooral de argumentatie voor iets tussen. Volumes worden afgebouwd en bepaalde productiegroepen worden stopgezet, dan snijd je het vet weg. Nu LED-technologie de markt overneemt, vinden we het spijtig dat Turnhout daar geen deel van mag uitmaken." Een andere ACV-delegué, Peter Roes, spreekt van een totaal verlies aan vertrouwen in de directie. Staking Personeelsleden van verschillende afdelingen van Philips in Turnhout hebben intussen het werk spontaan neergelegd. Dat melden ACV en ABVV. Het personeel verzamelt in de personeelsrefter, die naar verluidt afgeladen vol zou zitten. Volgens Lauwerysen riepen de vakbonden niet op tot een staking, maar wordt ze wel gesteund: "Ons lijkt een langdurige actie geen goede zaak, omdat dat mogelijk zelfs een cadeau voor Philips is, maar we begrijpen de emotie van de mensen en we steunen deze spontane actie volledig." (Belga/KVDA)