Het Nederlandse elektronicaconcern Philips heeft in het vierde kwartaal van 2012 een nettoverlies van 355 miljoen euro geleden. Samen met de cijfers kondigt het bedrijf de verkoop aan van zijn lifestyle entertainment activiteiten aan het Japanse Funai.

De cijfers van het vierde kwartaal van vorig jaar werden gedrukt door een boete van ruim 500 miljoen euro uit Brussel voor verboden prijsafspraken over beeldbuizen.

Het operationele resultaat, exclusief de boete, steeg met 50 procent tot 875 miljoen euro. Het winstcijfer lag onder de gemiddelde analistenverwachting. De omzet steeg met 7 procent op jaarbasis tot 7,2 miljard euro.

Langzame start

Vanwege de uitdagende economische omstandigheden, met name in Europa en de Verenigde Staten, verwacht Philips dat de omzet in 2013 langzaam van start zal gaan en in de tweede helft van het jaar verder zal aantrekken.

Het concern houdt vast aan zijn financiële doelen voor dit jaar.

Licentiedeal

In een apart persbericht meldt Philips dat het zijn lifestyle entertainment activiteiten verkoopt aan het Japanse Funai. Het gaat onder meer om de activiteiten audio, video en multimedia. Funai betaalt 150 miljoen euro.

Het gaat om een licentiedeal. Het idee daarbij is dat het Philips-merk op de producten aanwezig blijft, terwijl de productie en distributie wordt uitbesteed. Funai zal ook een licentievergoeding betalen voor de merknaam.

De overeenkomst heeft een looptijd van ruim vijf jaar en kan worden verlengd. Eerder deed Philips al een gelijkaardige deal rond zijn televisieactiviteiten. (Belga/KVDA)

Het Nederlandse elektronicaconcern Philips heeft in het vierde kwartaal van 2012 een nettoverlies van 355 miljoen euro geleden. Samen met de cijfers kondigt het bedrijf de verkoop aan van zijn lifestyle entertainment activiteiten aan het Japanse Funai. De cijfers van het vierde kwartaal van vorig jaar werden gedrukt door een boete van ruim 500 miljoen euro uit Brussel voor verboden prijsafspraken over beeldbuizen. Het operationele resultaat, exclusief de boete, steeg met 50 procent tot 875 miljoen euro. Het winstcijfer lag onder de gemiddelde analistenverwachting. De omzet steeg met 7 procent op jaarbasis tot 7,2 miljard euro. Langzame start Vanwege de uitdagende economische omstandigheden, met name in Europa en de Verenigde Staten, verwacht Philips dat de omzet in 2013 langzaam van start zal gaan en in de tweede helft van het jaar verder zal aantrekken. Het concern houdt vast aan zijn financiële doelen voor dit jaar. Licentiedeal In een apart persbericht meldt Philips dat het zijn lifestyle entertainment activiteiten verkoopt aan het Japanse Funai. Het gaat onder meer om de activiteiten audio, video en multimedia. Funai betaalt 150 miljoen euro. Het gaat om een licentiedeal. Het idee daarbij is dat het Philips-merk op de producten aanwezig blijft, terwijl de productie en distributie wordt uitbesteed. Funai zal ook een licentievergoeding betalen voor de merknaam. De overeenkomst heeft een looptijd van ruim vijf jaar en kan worden verlengd. Eerder deed Philips al een gelijkaardige deal rond zijn televisieactiviteiten. (Belga/KVDA)