De mededeling die dateert van 22 juni 2010, maar niet werd bekendgemaakt aan de media, heeft een schokgolf veroorzaakt bij tientallen Belgische klanten van Philips Lighting. Sommige klanten van Philips Lighting noemen de situatie nu al "catastrofaal", temeer daar er nauwelijks beterschap in zicht is. "Zoals het er nu naar uitziet wordt de situatie alleen maar acuter," zegt een insider. Veel Vlaamse verlichtingsbedrijven kloppen intussen met wisselend succes aan bij concurrenten van Philips Lighting om het structurele bevoorradingsproblemen het hoofd te bieden.

Philips Lighting benadrukt in het bericht aan zijn klanten dat de toelevering in gebreke blijft, maar dat dit een probleem is dat de hele elektronicamarkt wereldwijd treft. De oorspronkelijk Nederlandse multinational, die in ons land zeven filialen telt (Roeselare, Brugge, Brussel, Leuven, Kontich, Turnhout, Wommelgem) zegt dat ze zelf in de steek gelaten wordt door zijn toeleveranciers van componenten. Die toeleveranciers zouden al een tijd het ritme niet meer kunnen volgen. Het probleem doet zich "downstream" ook voor bij de producenten en leveranciers van ruwe materialen. Een en ander zorgt voor voortdurende bottlenecks in de bevoorradingsketen, met enerzijds schaarste en anderzijds alsmaar stijgende prijzen tot gevolg. In tegenstelling tot de voortdurende prijsdalingen van de voorbije jaren zullen de prijzen voor veel producten nu alleen maar stijgen, waarschuwt Philips Lighting.

Philips Lighting wilde via zijn "Vision 2010"-strategie zijn reputatie als marktgestuurde onderneming waarmaken. Een belofte die het in de huidige omstandigheden echter niet kan inlossen. Philips Lighting is behalve een leverancier van verlichting, zowel voor de professionele als de consumentenmarkt, ook bedenker van innovatieve lichtoplossingen. Het bedrijf werd gepolst naar een reactie, maar die kwam er vooralsnog niet.

KC

De mededeling die dateert van 22 juni 2010, maar niet werd bekendgemaakt aan de media, heeft een schokgolf veroorzaakt bij tientallen Belgische klanten van Philips Lighting. Sommige klanten van Philips Lighting noemen de situatie nu al "catastrofaal", temeer daar er nauwelijks beterschap in zicht is. "Zoals het er nu naar uitziet wordt de situatie alleen maar acuter," zegt een insider. Veel Vlaamse verlichtingsbedrijven kloppen intussen met wisselend succes aan bij concurrenten van Philips Lighting om het structurele bevoorradingsproblemen het hoofd te bieden. Philips Lighting benadrukt in het bericht aan zijn klanten dat de toelevering in gebreke blijft, maar dat dit een probleem is dat de hele elektronicamarkt wereldwijd treft. De oorspronkelijk Nederlandse multinational, die in ons land zeven filialen telt (Roeselare, Brugge, Brussel, Leuven, Kontich, Turnhout, Wommelgem) zegt dat ze zelf in de steek gelaten wordt door zijn toeleveranciers van componenten. Die toeleveranciers zouden al een tijd het ritme niet meer kunnen volgen. Het probleem doet zich "downstream" ook voor bij de producenten en leveranciers van ruwe materialen. Een en ander zorgt voor voortdurende bottlenecks in de bevoorradingsketen, met enerzijds schaarste en anderzijds alsmaar stijgende prijzen tot gevolg. In tegenstelling tot de voortdurende prijsdalingen van de voorbije jaren zullen de prijzen voor veel producten nu alleen maar stijgen, waarschuwt Philips Lighting. Philips Lighting wilde via zijn "Vision 2010"-strategie zijn reputatie als marktgestuurde onderneming waarmaken. Een belofte die het in de huidige omstandigheden echter niet kan inlossen. Philips Lighting is behalve een leverancier van verlichting, zowel voor de professionele als de consumentenmarkt, ook bedenker van innovatieve lichtoplossingen. Het bedrijf werd gepolst naar een reactie, maar die kwam er vooralsnog niet. KC