Het Amerikaanse farmabedrijf Perrigo voert in de eerstekwartaalresultaten van dit jaar een waardevermindering door van 467 miljoen dollar op Omega Pharma. De overname van het Belgische bedrijf is nog maar een jaar geleden afgerond, maar de divisie presteert tot onvrede van Perrigo niet goed genoeg. Omega-stichter Marc Coucke werd eind april de laan uitgestuurd door het Amerikaanse bedrijf. Perrigo geeft toe dat het een half miljard te veel heeft betaald voor het bedrijf van Marc Coucke.

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Afschrijvingen

Aanvankelijk was het enthousiasme over de overname van Omega Pharma door Perrigo groot. Maar de publicatie van cijfers in februari zette een domper op de feestvreugde. Bleek dat de divisie met de merken van Omega het niet goed doet. In het vierde kwartaal van vorig jaar werd al 185 miljoen dollar afgeschreven op Branded Consumer Healthcare (BCH), de divisie die werd opgericht om de Omega-merken in onder te brengen. Daar komt dus nog eens 467 miljoen dollar waardevermindering bij, omgerekend zowat 410 miljoen euro.

Bovendien is de berekening van de waardevermindering nog niet rond. Een verdere afschrijving over het tweede kwartaal behoort tot de mogelijkheden.

'Uitdagingen'

Het Amerikaanse bedrijf stelt nog in het financiële bericht met de cijfers van het eerste kwartaal dat BCH wel groeit, maar dat er 'uitdagingen' blijven voor het Europese managementteam, dat 'hard werkt' om die aan te pakken.

De toenmalige topman van Perrigo liet in februari al verstaan dat er maatregelen zouden volgen op vlak van "mensen, processen en producten". Zo wil Perrigo ook de Etixx-sportdranken van Omega Pharma van de hand doen. Perrigo zag de aangepaste omzet in het eerste kwartaal - dat liep tot 2 april - met 32 procent stijgen tot 1,34 miljard dollar. Er is sprake van een stabiele aangepaste winst van 251 miljoen dollar. Maar door de afschrijvingen was er onder de streep 133 miljoen dollar verlies. Twaalf maanden eerder was dat 95 miljoen dollar verlies. (Belga/BO)

Het Amerikaanse farmabedrijf Perrigo voert in de eerstekwartaalresultaten van dit jaar een waardevermindering door van 467 miljoen dollar op Omega Pharma. De overname van het Belgische bedrijf is nog maar een jaar geleden afgerond, maar de divisie presteert tot onvrede van Perrigo niet goed genoeg. Omega-stichter Marc Coucke werd eind april de laan uitgestuurd door het Amerikaanse bedrijf. Perrigo geeft toe dat het een half miljard te veel heeft betaald voor het bedrijf van Marc Coucke. Aanvankelijk was het enthousiasme over de overname van Omega Pharma door Perrigo groot. Maar de publicatie van cijfers in februari zette een domper op de feestvreugde. Bleek dat de divisie met de merken van Omega het niet goed doet. In het vierde kwartaal van vorig jaar werd al 185 miljoen dollar afgeschreven op Branded Consumer Healthcare (BCH), de divisie die werd opgericht om de Omega-merken in onder te brengen. Daar komt dus nog eens 467 miljoen dollar waardevermindering bij, omgerekend zowat 410 miljoen euro. Bovendien is de berekening van de waardevermindering nog niet rond. Een verdere afschrijving over het tweede kwartaal behoort tot de mogelijkheden. Het Amerikaanse bedrijf stelt nog in het financiële bericht met de cijfers van het eerste kwartaal dat BCH wel groeit, maar dat er 'uitdagingen' blijven voor het Europese managementteam, dat 'hard werkt' om die aan te pakken. De toenmalige topman van Perrigo liet in februari al verstaan dat er maatregelen zouden volgen op vlak van "mensen, processen en producten". Zo wil Perrigo ook de Etixx-sportdranken van Omega Pharma van de hand doen. Perrigo zag de aangepaste omzet in het eerste kwartaal - dat liep tot 2 april - met 32 procent stijgen tot 1,34 miljard dollar. Er is sprake van een stabiele aangepaste winst van 251 miljoen dollar. Maar door de afschrijvingen was er onder de streep 133 miljoen dollar verlies. Twaalf maanden eerder was dat 95 miljoen dollar verlies. (Belga/BO)