De Belgische bank KBC investeerde tussen januari 2013 en augustus 2016 117 miljoen euro in kernwapenontwikkeling. Dat blijkt uit een rapport van vredesorganisatie PAX, dat donderdag werd vrijgegeven. Ook BNP Paribas Fortis, ING en Deutsche Bank, buitenlandse banken met activiteiten in ons land, figureren in dat rapport op de zwarte lijst.

De omslag van het rapport, /
De omslag van het rapport © /

Het 'Don't Bank on the Bomb'-rapport onthult dat banken tussen januari 2013 en augustus 2016 wereldwijd meer dan 498 miljard dollar investeerden in kernwapenbedrijven. Dat gebeurde onder meer via leningen, of uitgiften van aandelen en obligates.

Ook het Belgische KBC is niet "kernwapenneutraal", al wordt het geld wel niet direct in een kernwapenbedrijf geïnvesteerd. De bank investeerde tussen 2013 en 2016 zowat 117 miljoen dollar in het Britse dienstenbedrijf Serco, dat twee derden van de aandelen van AWE-ML in handen heeft. Dat laatste bedrijf is verantwoordelijk voor het produceren en onderhouden van het Britse kernwapenarsenaal.

Andere grootbanken

Daarnaast worden ook enkele van de buitenlandse grootbanken in ons land in het rapport vermeld. BNP Paribas Fortis is daarvan de grootste boosdoener. De Franse bank investeerde tussen 2013 en 2016 9.008 miljoen dollar en voert daarmee meteen het Europese klassement aan.

Ook Deutsche Bank en ING investeren spaargeld in kernwapenbedrijven. Het gaat om respectievelijk 3.775 en 457 miljoen dollar.

De vier banken in ons land komen wel nog niet in de buurt van de echt grote kernwapeninvesteerders. De top 10 kleurt volledig Amerikaans, met Blackrock, Capital Group en Vanguard op kop. De 10 Amerikaanse grootinvesteerders zijn samen goed voor 89 miljard dollar, bijna 18 procent van het totale geïnvesteerde bedrag.

De Belgische vzw Vrede reageert alvast verbolgen op het PAX-rapport, en organiseert donderdag enkele acties bij de hoofdkantoren van de betrokken banken in Brussel.

"Rapport niet geüpdatet"

Volgens KBC werden de duurzaamheidsbeleidslijnen van de bank op 12 september van dit jaar geüpdatet, maar houdt PAX daarmee nog geen rekening in het rapport. "We hadden sinds 2004 al strenge beleidslijnen, en in de hernieuwde beleidslijn van 12 september werd het wapenbeleid nog eens verstrengd, waardoor er nu zeer expliciete en sterk beperkende voorwaarden worden gesteld aan kredietverleningen aan bedrijven die enige betrokkenheid hebben bij kernwapens", zegt Viviane Huybrecht, woordvoerster van KBC.

KBC verduidelijkt verder dat Serco een "dienstverlenende onderneming is die actief is en rechtstreeks betrokken bij de kernwapenindustrie zonder daarom zelf een wapenproducent te zijn".

Of de kredietverlening aan Serco nu ook is stopgezet, kon de woordvoerster niet bevestigen, omdat de bank wegens deontologische en wettelijke verplichtingen niet mag communiceren over individuele dossiers. "KBC is echter zeer terughoudend wanneer het gaat over de financiering van om het even welke wapengerelateerde activiteit en elk dossier wordt aan een zorgvuldige analyse onderworpen", aldus nog Huybrecht. (Belga/NS)

De Belgische bank KBC investeerde tussen januari 2013 en augustus 2016 117 miljoen euro in kernwapenontwikkeling. Dat blijkt uit een rapport van vredesorganisatie PAX, dat donderdag werd vrijgegeven. Ook BNP Paribas Fortis, ING en Deutsche Bank, buitenlandse banken met activiteiten in ons land, figureren in dat rapport op de zwarte lijst. Het 'Don't Bank on the Bomb'-rapport onthult dat banken tussen januari 2013 en augustus 2016 wereldwijd meer dan 498 miljard dollar investeerden in kernwapenbedrijven. Dat gebeurde onder meer via leningen, of uitgiften van aandelen en obligates. Ook het Belgische KBC is niet "kernwapenneutraal", al wordt het geld wel niet direct in een kernwapenbedrijf geïnvesteerd. De bank investeerde tussen 2013 en 2016 zowat 117 miljoen dollar in het Britse dienstenbedrijf Serco, dat twee derden van de aandelen van AWE-ML in handen heeft. Dat laatste bedrijf is verantwoordelijk voor het produceren en onderhouden van het Britse kernwapenarsenaal. Daarnaast worden ook enkele van de buitenlandse grootbanken in ons land in het rapport vermeld. BNP Paribas Fortis is daarvan de grootste boosdoener. De Franse bank investeerde tussen 2013 en 2016 9.008 miljoen dollar en voert daarmee meteen het Europese klassement aan. Ook Deutsche Bank en ING investeren spaargeld in kernwapenbedrijven. Het gaat om respectievelijk 3.775 en 457 miljoen dollar. De vier banken in ons land komen wel nog niet in de buurt van de echt grote kernwapeninvesteerders. De top 10 kleurt volledig Amerikaans, met Blackrock, Capital Group en Vanguard op kop. De 10 Amerikaanse grootinvesteerders zijn samen goed voor 89 miljard dollar, bijna 18 procent van het totale geïnvesteerde bedrag. De Belgische vzw Vrede reageert alvast verbolgen op het PAX-rapport, en organiseert donderdag enkele acties bij de hoofdkantoren van de betrokken banken in Brussel. Volgens KBC werden de duurzaamheidsbeleidslijnen van de bank op 12 september van dit jaar geüpdatet, maar houdt PAX daarmee nog geen rekening in het rapport. "We hadden sinds 2004 al strenge beleidslijnen, en in de hernieuwde beleidslijn van 12 september werd het wapenbeleid nog eens verstrengd, waardoor er nu zeer expliciete en sterk beperkende voorwaarden worden gesteld aan kredietverleningen aan bedrijven die enige betrokkenheid hebben bij kernwapens", zegt Viviane Huybrecht, woordvoerster van KBC. KBC verduidelijkt verder dat Serco een "dienstverlenende onderneming is die actief is en rechtstreeks betrokken bij de kernwapenindustrie zonder daarom zelf een wapenproducent te zijn". Of de kredietverlening aan Serco nu ook is stopgezet, kon de woordvoerster niet bevestigen, omdat de bank wegens deontologische en wettelijke verplichtingen niet mag communiceren over individuele dossiers. "KBC is echter zeer terughoudend wanneer het gaat over de financiering van om het even welke wapengerelateerde activiteit en elk dossier wordt aan een zorgvuldige analyse onderworpen", aldus nog Huybrecht. (Belga/NS)