Net voor Nieuwjaar kondigde KBC aan dat het een grote deal heeft gesloten in Bulgarije, waar het door de combinatie van de eigen Cibank en de overgenomen UBB een van de grootste spelers wordt. En daarmee is de honger niet gestild. Als er in Hongarije of Slovakije opportuniteiten opduiken "gaan we daar zeker naar kijken", zei CEO Johan Thijs maandag tijdens een conferencecall.

"Dit is onze eerste grote deal na de financiële crisis en de daaropvolgende herstructurering", zei Thijs. "We hebben onze positie kunnen versterken in een van onze kernmarkten." Thijs ziet veel potentieel in Bulgarije en legde uit dat hij tegen 2023 voor 20 miljoen euro aan jaarlijkse synergieën verwacht te puren uit de combinatie van Cibank en UBB. KBC wil de twee banken fusioneren, maar is er nog niet uit onder welke naam. In elk geval zal de bank het typische KBC-logo krijgen.

Op zoek naar opportuniteiten

Nu de kop eraf is, ziet het er niet naar uit dat het bij één deal zal blijven. Gevraagd of KBC nog plannen heeft, zei Thijs dat er nu geen andere dossiers in Oost-Europa op tafel liggen, maar dat opportuniteiten zeker bekeken zullen worden. KBC wil marktleider worden in de landen die de bank-verzekeraar als kernmarkten beschouwt. In Hongarije is KBC momenteel nog de nummer twee en in Slovakije de nummer vier. "Maar we zullen zeker niet naar deals kijken die onze kapitaalpositie in gevaar brengen", benadrukte de CEO.

Vraag blijft ook wat KBC van plan is in Ierland. Jaar na jaar moest de bank provisies aanleggen voor slechte Ierse kredieten, maar daar kwam vorig jaar een einde aan. "We hebben daar een echte retailbank gemaakt. Onze eerste doelstelling was om ze winstgevend te maken. Na drie kwartalen was de bank vorig jaar al extreem winstgevend, voor het hele jaar zal de doelstelling dus zeker gehaald worden", zei Thijs. Hij beloofde dat de bank in februari positie zal innemen over Ierland. "Er zijn drie opties: als winstgevende bank voortgaan, een bank-verzekeraar uitbouwen via samenwerking met een derde partij of een fusie, of een exit uit het land."

Net voor Nieuwjaar kondigde KBC aan dat het een grote deal heeft gesloten in Bulgarije, waar het door de combinatie van de eigen Cibank en de overgenomen UBB een van de grootste spelers wordt. En daarmee is de honger niet gestild. Als er in Hongarije of Slovakije opportuniteiten opduiken "gaan we daar zeker naar kijken", zei CEO Johan Thijs maandag tijdens een conferencecall."Dit is onze eerste grote deal na de financiële crisis en de daaropvolgende herstructurering", zei Thijs. "We hebben onze positie kunnen versterken in een van onze kernmarkten." Thijs ziet veel potentieel in Bulgarije en legde uit dat hij tegen 2023 voor 20 miljoen euro aan jaarlijkse synergieën verwacht te puren uit de combinatie van Cibank en UBB. KBC wil de twee banken fusioneren, maar is er nog niet uit onder welke naam. In elk geval zal de bank het typische KBC-logo krijgen.Nu de kop eraf is, ziet het er niet naar uit dat het bij één deal zal blijven. Gevraagd of KBC nog plannen heeft, zei Thijs dat er nu geen andere dossiers in Oost-Europa op tafel liggen, maar dat opportuniteiten zeker bekeken zullen worden. KBC wil marktleider worden in de landen die de bank-verzekeraar als kernmarkten beschouwt. In Hongarije is KBC momenteel nog de nummer twee en in Slovakije de nummer vier. "Maar we zullen zeker niet naar deals kijken die onze kapitaalpositie in gevaar brengen", benadrukte de CEO. Vraag blijft ook wat KBC van plan is in Ierland. Jaar na jaar moest de bank provisies aanleggen voor slechte Ierse kredieten, maar daar kwam vorig jaar een einde aan. "We hebben daar een echte retailbank gemaakt. Onze eerste doelstelling was om ze winstgevend te maken. Na drie kwartalen was de bank vorig jaar al extreem winstgevend, voor het hele jaar zal de doelstelling dus zeker gehaald worden", zei Thijs. Hij beloofde dat de bank in februari positie zal innemen over Ierland. "Er zijn drie opties: als winstgevende bank voortgaan, een bank-verzekeraar uitbouwen via samenwerking met een derde partij of een fusie, of een exit uit het land."