Nu de onderhandelingen met Oxbow Mining rond de overname van de cokesfabriek in Ougrée zijn afgesprongen, zal de fabriek tegen eind mei dicht gaan. Dat kondigde de directie van ArcelorMittal in Luik dinsdag aan.

"Er is geen andere oplossing gevonden voor de toekomst van de cokesfabriek", verklaarde CEO Bernard Dehut. De sluiting is voor binnen drie à vier weken. Na de sluiting zal de site worden ontmanteld en gesaneerd. Dat zou 59 miljoen euro kosten.

Op dit moment telt de fabriek nog zo'n 240 werknmers. De directie sprak dinsdag haar spijt uit naar het personeel en hun familie. Dehut zei ook nog dat verschillende Waalse ministers 'het maximum gedaan hebben in dit dossier'. De cokesfabriek haalde de milieunorm niet en daarover waren er contacten tussen het kabinet van Waals minister Henry en het parket van Luik.

Voor de vakbonden komt het afspringen van de onderhandelingen over de overname van de hoogoven van ArcelorMittal in Ougrée als een 'zware klap'. Hoewel de beslissing een aantal keer uitgesteld werd, hoopten de vakbonden nog steeds op een positieve uitkomst, aangezien het dossier zo solide leek, klinkt het dinsdag in gemeenschappelijk front. De bonden begrijpen niet "hoe na een jaar van onderhandelen, we weer bij af zijn, en deze aankondiging voor een tweede keer de toekomst van de hoogoven vernietigt".

De vakbonden melden dat ze alles in het werk zullen stellen om ArcelorMittal zijn verplichtingen te doen naleven, waarbij een beroep zal gedaan worden op het sociaal plan dat onderhandeld werd op 7 december 2013. Een eerste vergadering is gepland op donderdag 5 juni.(Belga/BO)

Nu de onderhandelingen met Oxbow Mining rond de overname van de cokesfabriek in Ougrée zijn afgesprongen, zal de fabriek tegen eind mei dicht gaan. Dat kondigde de directie van ArcelorMittal in Luik dinsdag aan. "Er is geen andere oplossing gevonden voor de toekomst van de cokesfabriek", verklaarde CEO Bernard Dehut. De sluiting is voor binnen drie à vier weken. Na de sluiting zal de site worden ontmanteld en gesaneerd. Dat zou 59 miljoen euro kosten. Op dit moment telt de fabriek nog zo'n 240 werknmers. De directie sprak dinsdag haar spijt uit naar het personeel en hun familie. Dehut zei ook nog dat verschillende Waalse ministers 'het maximum gedaan hebben in dit dossier'. De cokesfabriek haalde de milieunorm niet en daarover waren er contacten tussen het kabinet van Waals minister Henry en het parket van Luik. Voor de vakbonden komt het afspringen van de onderhandelingen over de overname van de hoogoven van ArcelorMittal in Ougrée als een 'zware klap'. Hoewel de beslissing een aantal keer uitgesteld werd, hoopten de vakbonden nog steeds op een positieve uitkomst, aangezien het dossier zo solide leek, klinkt het dinsdag in gemeenschappelijk front. De bonden begrijpen niet "hoe na een jaar van onderhandelen, we weer bij af zijn, en deze aankondiging voor een tweede keer de toekomst van de hoogoven vernietigt". De vakbonden melden dat ze alles in het werk zullen stellen om ArcelorMittal zijn verplichtingen te doen naleven, waarbij een beroep zal gedaan worden op het sociaal plan dat onderhandeld werd op 7 december 2013. Een eerste vergadering is gepland op donderdag 5 juni.(Belga/BO)