‘Overheid neemt beheer NMBS-pensioenen over’

© BELGA

Het Belgisch spoor draagt het beheer van zijn pensioenen over aan de overheid. Daarover is in het sociaal overleg een protocol-akkoord gesloten.

Dat melden L’Echo en De Tijd.

De Pensioendienst voor de Overheidssector (PDOS) neemt het beheer van de pensioenen van het spoorpersoneel over vanaf 1 januari 2017. Het gaat om zowel de pensioenen van de NMBS als van de spoornetbeheerder Infrabel.

Het beheer en de uitbetaling gebeuren vandaag nog door HR Rail, de personeelsafdeling van het spoor. In het protocol tussen de sociale partners is afgesproken dat HR Rail de uitbetalingen zal blijven doen. Daarvoor zal PDOS een budget doorstorten om een vijftigtal personeelsleden te betalen.

‘Meer controle’

Door de overdracht kan de NMBS onder meer een beroep doen op de software van de overheidsdienst, waardoor de pensioenberekening vlotter zal verlopen, er minder discussie zal zijn en meer controle mogelijk is.

Het akkoord kreeg de steun van de christelijke vakbond ACV Transcom en de liberale VSOA, maar niet van het socialistische ACOD Spoor, die het eigen stelsel wil behouden tot 2029.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content