De inkomsten uit de talrijke overheidsparticipaties vormen traditioneel een dankbare bron van inkomsten voor de federale regering, die ze gebruikt om de begroting te spijzen. Maar door de coronacrisis houden veel van die bedrijven het geld dit jaar op zak, waardoor de federale overheid volgens De Tijd ruim een half miljard misloopt.

BNP Paribas en Belfius, die normaal gezien respectievelijk 299 miljoen en 161 miljoen zouden uitkeren, vormen de hoofdbrok van dat bedrag. Verzekeraar Ethias zou naar schatting 31,6 miljoen opleveren. Banken en verzekeraars mogen van de Europese Centrale Bank tot minstens eind dit jaar geen dividenden uitkeren.

Ook bij bpost, effectenreus Euroclear en Brussels Airport loopt de overheid miljoen mis. Dat weegt, samen met de forse krimp in de belastinginkomsten, op de overheidsfinanciën. Het monitoringcomité voorspelde vorige maand dat het begrotingstekort dit jaar oploopt tot bijna 53 miljard euro of 12,3 procent van het bbp, het hoogste peil sinds 1983.

De inkomsten uit de talrijke overheidsparticipaties vormen traditioneel een dankbare bron van inkomsten voor de federale regering, die ze gebruikt om de begroting te spijzen. Maar door de coronacrisis houden veel van die bedrijven het geld dit jaar op zak, waardoor de federale overheid volgens De Tijd ruim een half miljard misloopt. BNP Paribas en Belfius, die normaal gezien respectievelijk 299 miljoen en 161 miljoen zouden uitkeren, vormen de hoofdbrok van dat bedrag. Verzekeraar Ethias zou naar schatting 31,6 miljoen opleveren. Banken en verzekeraars mogen van de Europese Centrale Bank tot minstens eind dit jaar geen dividenden uitkeren. Ook bij bpost, effectenreus Euroclear en Brussels Airport loopt de overheid miljoen mis. Dat weegt, samen met de forse krimp in de belastinginkomsten, op de overheidsfinanciën. Het monitoringcomité voorspelde vorige maand dat het begrotingstekort dit jaar oploopt tot bijna 53 miljard euro of 12,3 procent van het bbp, het hoogste peil sinds 1983.