De kredietbeoordelaar Fitch verhoogde de rating eind vorige maand met een trede van BBB naar BBB+. Dat is nog twee treden onder de rating van voor de financiële crisis. Vorig jaar klom de verzekeraar ook al een sport hoger op het sportraam der kredietwaardigheid. "Je valt bij die ratingagentschappen snel omlaag van een van de bovenste treden, maar weer omhoog klauteren gaat veel langzamer", reageert co-CEO Benoît Verwilghen laconiek.

De ratingverhoging is onder meer te danken aan het positieve nettoresultaat. Het is het tweede jaar op rij dat de verzekeraar winst maakt. "We hebben de voorbije twee jaar de beste resultaten in de geschiedenis van Ethias neergezet", verklaart Verwilghen. De federale, de Vlaamse en de Waalse regering mogen stilaan beginnen te dromen van een dividend. "Uiterlijk in 2019, maar hopelijk een aantal jaren vroeger, zullen de regeringen kunnen deelnemen in de winst van Ethias", belooft Verwilghen.

First-portefeuille

Tegenover staatssteun staan altijd maatregelen van de Europese Commissie. De concurrentiewaakhond wil vermijden dat de slechtste leerlingen van de klas dankzij de steun van de overheid hun concurrentiepositie tegenover de goede leerlingen kunnen versterken. Ook uit die hoek kwam begin deze zomer goed nieuws.

De Europese Commissie verplicht Ethias niet langer zijn First-portefeuille volledig af te stoten. "Tenzij een stijging van de marktrente een verkoop van die contracten mogelijk maakt", staat te lezen in het persbericht van de Commissie. Door de daling van de rente is het vandaag zo goed als onmogelijk een koper te vinden voor de First-portefeuille met haar hoge gewaarborgde rendementen. Daarom versoepelde de Commissie haar houding en volstaat nu een geleidelijke afbouw van de portefeuille.

Derde grootste verzekeraar

Ondanks de verplichte inkrimping van zijn balans via de verkoop van activiteiten (Nateus, Ethias Bank en Belré) en de afbouw van de levensverzekeringsactiviteiten is Ethias opnieuw de derde verzekeraar in ons land. "Levensverzekeringen waren door de almaar lagere gewaarborgde rente de voorbije jaren sowieso niet zo populair", legt Verwilghen uit. "Dat speelde in ons voordeel. Daar komt nog bij dat alle klanten, behalve de First-klanten, ons trouw zijn gebleven. Wij zijn weer aan het opbouwen. We staat nog tot 2016 onder het toezicht van Europa."

Lees het volledige artikel donderdag in Trends

De kredietbeoordelaar Fitch verhoogde de rating eind vorige maand met een trede van BBB naar BBB+. Dat is nog twee treden onder de rating van voor de financiële crisis. Vorig jaar klom de verzekeraar ook al een sport hoger op het sportraam der kredietwaardigheid. "Je valt bij die ratingagentschappen snel omlaag van een van de bovenste treden, maar weer omhoog klauteren gaat veel langzamer", reageert co-CEO Benoît Verwilghen laconiek.De ratingverhoging is onder meer te danken aan het positieve nettoresultaat. Het is het tweede jaar op rij dat de verzekeraar winst maakt. "We hebben de voorbije twee jaar de beste resultaten in de geschiedenis van Ethias neergezet", verklaart Verwilghen. De federale, de Vlaamse en de Waalse regering mogen stilaan beginnen te dromen van een dividend. "Uiterlijk in 2019, maar hopelijk een aantal jaren vroeger, zullen de regeringen kunnen deelnemen in de winst van Ethias", belooft Verwilghen. First-portefeuilleTegenover staatssteun staan altijd maatregelen van de Europese Commissie. De concurrentiewaakhond wil vermijden dat de slechtste leerlingen van de klas dankzij de steun van de overheid hun concurrentiepositie tegenover de goede leerlingen kunnen versterken. Ook uit die hoek kwam begin deze zomer goed nieuws.De Europese Commissie verplicht Ethias niet langer zijn First-portefeuille volledig af te stoten. "Tenzij een stijging van de marktrente een verkoop van die contracten mogelijk maakt", staat te lezen in het persbericht van de Commissie. Door de daling van de rente is het vandaag zo goed als onmogelijk een koper te vinden voor de First-portefeuille met haar hoge gewaarborgde rendementen. Daarom versoepelde de Commissie haar houding en volstaat nu een geleidelijke afbouw van de portefeuille. Derde grootste verzekeraarOndanks de verplichte inkrimping van zijn balans via de verkoop van activiteiten (Nateus, Ethias Bank en Belré) en de afbouw van de levensverzekeringsactiviteiten is Ethias opnieuw de derde verzekeraar in ons land. "Levensverzekeringen waren door de almaar lagere gewaarborgde rente de voorbije jaren sowieso niet zo populair", legt Verwilghen uit. "Dat speelde in ons voordeel. Daar komt nog bij dat alle klanten, behalve de First-klanten, ons trouw zijn gebleven. Wij zijn weer aan het opbouwen. We staat nog tot 2016 onder het toezicht van Europa."Lees het volledige artikel donderdag in Trends