Danny Frans en Jacques Straetmans vormden bij Royal Park Investments (RPI) een gouden koppel. In vijf jaar tijd vormden zij de bad bank van Fortis om van een lelijk eendje tot een aantrekkelijke bruid. Het Amerikaanse fonds Lone Star legde vorig jaar 6,8 miljard euro op tafel, wat de aandeelhouders (Ageas, de Belgische staat en BNP Paribas) een gezamenlijke meerwaarde van 680 miljoen euro opleverde.

Terugkeren naar een grootbank was voor geen van beiden een optie. "We waren bij RPI gewoon geraakt aan een kleine, flexibele structuur waar je als team snel beslissingen kunt nemen", vertelt Frans.

Bovendien stapten vorig jaar al mensen met vragen op het duo af. "We begrepen dat er wellicht een markt is voor een advieskantoor dat zich richt op een specifieke niche: de complexe stukken van een investeringsportefeuille, en complexe financieringsstructuren", aldus Straetmans.

Met B-Crown Advisors gaan Frans en Straetmans in zee met twee andere partners. Koen Weemaes was senior portfoliomanager van RPI en in die hoedanigheid verantwoordelijk voor het beheer van de portefeuille gestructureerde kredieten van 20,5 miljard euro. Bernhard Ardaen is een oudgediende van Dexia, die er vooral bezig was met effectiseringsprogramma's en het toezicht op herverpakte kredieten. Ardaen schreef in 2012 een boek over de teloorgang van de bankgroep: Tijdbom Dexia. Daarin uitte hij kritiek op de aanpak van de problemen.

B-Crown Advisors biedt twee diensten aan. De eerste valt onder de noemer portefeuillebeheer, voor zowel normale als probleemactiva. De onderneming richt zich enerzijds op financiële instellingen, verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen, en anderzijds op ondernemingen die gestructureerde producten of herverpakte kredieten bezitten.

De tweede grote activiteit is alternatieve financiering, vooral onder de vorm van complexe en gestructureerde financieringsoperaties. Potentiële klanten zijn ondernemingen, projectontwikkelaars, grote infrastructuurwerken, de publieke en sociale sector. "Alle organisaties die bij de banken nog moeilijk terecht kunnen voor financiering die aansluit bij hun specifieke behoeftes", vat Frans het samen.

Lees meer over de eerste projecten en de ambities van B-Crown Advisors in Trends van deze week.

Danny Frans en Jacques Straetmans vormden bij Royal Park Investments (RPI) een gouden koppel. In vijf jaar tijd vormden zij de bad bank van Fortis om van een lelijk eendje tot een aantrekkelijke bruid. Het Amerikaanse fonds Lone Star legde vorig jaar 6,8 miljard euro op tafel, wat de aandeelhouders (Ageas, de Belgische staat en BNP Paribas) een gezamenlijke meerwaarde van 680 miljoen euro opleverde.Terugkeren naar een grootbank was voor geen van beiden een optie. "We waren bij RPI gewoon geraakt aan een kleine, flexibele structuur waar je als team snel beslissingen kunt nemen", vertelt Frans.Bovendien stapten vorig jaar al mensen met vragen op het duo af. "We begrepen dat er wellicht een markt is voor een advieskantoor dat zich richt op een specifieke niche: de complexe stukken van een investeringsportefeuille, en complexe financieringsstructuren", aldus Straetmans.Met B-Crown Advisors gaan Frans en Straetmans in zee met twee andere partners. Koen Weemaes was senior portfoliomanager van RPI en in die hoedanigheid verantwoordelijk voor het beheer van de portefeuille gestructureerde kredieten van 20,5 miljard euro. Bernhard Ardaen is een oudgediende van Dexia, die er vooral bezig was met effectiseringsprogramma's en het toezicht op herverpakte kredieten. Ardaen schreef in 2012 een boek over de teloorgang van de bankgroep: Tijdbom Dexia. Daarin uitte hij kritiek op de aanpak van de problemen.B-Crown Advisors biedt twee diensten aan. De eerste valt onder de noemer portefeuillebeheer, voor zowel normale als probleemactiva. De onderneming richt zich enerzijds op financiële instellingen, verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen, en anderzijds op ondernemingen die gestructureerde producten of herverpakte kredieten bezitten. De tweede grote activiteit is alternatieve financiering, vooral onder de vorm van complexe en gestructureerde financieringsoperaties. Potentiële klanten zijn ondernemingen, projectontwikkelaars, grote infrastructuurwerken, de publieke en sociale sector. "Alle organisaties die bij de banken nog moeilijk terecht kunnen voor financiering die aansluit bij hun specifieke behoeftes", vat Frans het samen.Lees meer over de eerste projecten en de ambities van B-Crown Advisors in Trends van deze week.