Topman Pierre-Olivier Beckers laat Delhaize Group in een betere staat achter dan een aantal jaar geleden. Toch krijgt een nieuwe CEO een aantal moeilijke dossiers op zijn bord.

België

De groep pakte enkele weken geleden uit met goede cijfers voor België, waar de omzet in de bestaande winkels weer aantrok met 0,6 procent. Die stijging is wel bescheiden, zeker als rekening wordt gehouden met de groots opgezette campagne met algemene prijsverlagingen, en met de prestaties van naaste concurrenten Colruyt en Carrefour. Delhaize geeft in de officiële publicatie van zijn eerstekwartaalresultaten ook toe dat zijn marktaandeel verder onder druk staat. De groep moet in België een antwoord vinden op een groeiende trend: voor het gros van de boodschappen gaat de consument - en dan vooral de gezinnen met jonge kinderen - naar goedkopere concurrenten, of concurrenten die goedkoper lijken. Delhaize dreigt bij een groot deel van de consumenten definitief het imago van een gelegenheidssupermarkt te krijgen, waar enkel nog voor specialiteiten wordt gewinkeld.

De VS

De Amerikaanse activiteiten van Delhaize zijn nog steeds goed voor ongeveer 65 procent van de omzet. Vorig jaar voerde Delhaize in de VS een ingrijpende reorganisatie door, vooral bij de belangrijkste keten Food Lion. Die inspanningen werpen vruchten af, waardoor de omzet en de winst er weer stijgen. Maar de kleinere ketens zitten nog niet op het juiste spoor, in het bijzonder Sweetbay in het zuidoosten en Hannahford in het noordoosten van de VS. Begin dit jaar doekte Delhaize in Sweetbay nog 34 winkels op wegens slechte resultaten, waardoor er nog ongeveer 70 van overblijven. Hannahford heeft last van een prijzenslag in zijn markt door de intrede van een nieuwe discountformule. Daar is het alle hens aan dek om zich niet uit de markt te laten prijzen.

Topman Pierre-Olivier Beckers laat Delhaize Group in een betere staat achter dan een aantal jaar geleden. Toch krijgt een nieuwe CEO een aantal moeilijke dossiers op zijn bord.België De groep pakte enkele weken geleden uit met goede cijfers voor België, waar de omzet in de bestaande winkels weer aantrok met 0,6 procent. Die stijging is wel bescheiden, zeker als rekening wordt gehouden met de groots opgezette campagne met algemene prijsverlagingen, en met de prestaties van naaste concurrenten Colruyt en Carrefour. Delhaize geeft in de officiële publicatie van zijn eerstekwartaalresultaten ook toe dat zijn marktaandeel verder onder druk staat. De groep moet in België een antwoord vinden op een groeiende trend: voor het gros van de boodschappen gaat de consument - en dan vooral de gezinnen met jonge kinderen - naar goedkopere concurrenten, of concurrenten die goedkoper lijken. Delhaize dreigt bij een groot deel van de consumenten definitief het imago van een gelegenheidssupermarkt te krijgen, waar enkel nog voor specialiteiten wordt gewinkeld. De VS De Amerikaanse activiteiten van Delhaize zijn nog steeds goed voor ongeveer 65 procent van de omzet. Vorig jaar voerde Delhaize in de VS een ingrijpende reorganisatie door, vooral bij de belangrijkste keten Food Lion. Die inspanningen werpen vruchten af, waardoor de omzet en de winst er weer stijgen. Maar de kleinere ketens zitten nog niet op het juiste spoor, in het bijzonder Sweetbay in het zuidoosten en Hannahford in het noordoosten van de VS. Begin dit jaar doekte Delhaize in Sweetbay nog 34 winkels op wegens slechte resultaten, waardoor er nog ongeveer 70 van overblijven. Hannahford heeft last van een prijzenslag in zijn markt door de intrede van een nieuwe discountformule. Daar is het alle hens aan dek om zich niet uit de markt te laten prijzen.