Vlaanderen telde eind juli 225.044 niet-werkende werkzoekenden, zo blijkt uit de jongste cijfers van het kabinet-Muyters. Dat zijn er 13.049 of 5,5 procent minder dan vorig jaar, maar wel ruim 24.000 meer dan einde juni. Dat komt doordat in de zomer duizenden schoolverlaters zich inschrijven als werkzoekende, wat de stijging op maandbasis verklaart.

Het is dus relevanter om te vergelijken op jaarbasis, en daar daalt de werkloosheid in Vlaanderen al 24 maanden op rij, aldus het kabinet van de minister van Werk.

In juli 2015 telde Vlaanderen nog 245.413 niet-werkende werkzoekenden.

De daling manifesteert zich in alle leeftijdscategorieën, voor elk studieniveau en bij elke werkloosheidsduur. Bij de 50-plussers zijn er bijvoorbeeld 4,7 procent minder werklozen dan vorig jaar.

Ook de allochtone werkloosheid daalt met 0,5 procent, tot 61.746 werkzoekenden. "Dat is een hoopgevend signaal gezien de recente migratiegolf uit Syrië, Irak en Afghanistan. Zij zijn zich massaal aan het inschrijven bij de VDAB. Dat zien we aan de toename met 15,7 procent in de categorie 'Andere', die onder meer de erkende vluchtelingen met leefloon omvat", luidt het in het persbericht.

Ook onder de personen met een arbeidshandicap is er nog een lichte toename (+1,1 procent) van het aantal werkzoekenden, tot 33.954.

Voor wat de laag- en middengeschoolden betreft, is er een daling van de werkloosheid met respectievelijk 6,8 en 5,0 procent. Bij de hooggeschoolden daalt de werkloosheid met 3,2 procent.

De kortdurige werkloosheid ( minder dan 1 jaar) daalt met 5,2 procent. De langdurige werkloosheid (tussen 1 en 2 jaar) daalt met 6,8 procent , en de zeer langdurige werkloosheid (+2 jaar) daalt net als de kortdurige werkloosheid met 5,2 procent.

Vlaanderen telde eind juli 225.044 niet-werkende werkzoekenden, zo blijkt uit de jongste cijfers van het kabinet-Muyters. Dat zijn er 13.049 of 5,5 procent minder dan vorig jaar, maar wel ruim 24.000 meer dan einde juni. Dat komt doordat in de zomer duizenden schoolverlaters zich inschrijven als werkzoekende, wat de stijging op maandbasis verklaart. Het is dus relevanter om te vergelijken op jaarbasis, en daar daalt de werkloosheid in Vlaanderen al 24 maanden op rij, aldus het kabinet van de minister van Werk. In juli 2015 telde Vlaanderen nog 245.413 niet-werkende werkzoekenden. De daling manifesteert zich in alle leeftijdscategorieën, voor elk studieniveau en bij elke werkloosheidsduur. Bij de 50-plussers zijn er bijvoorbeeld 4,7 procent minder werklozen dan vorig jaar. Ook de allochtone werkloosheid daalt met 0,5 procent, tot 61.746 werkzoekenden. "Dat is een hoopgevend signaal gezien de recente migratiegolf uit Syrië, Irak en Afghanistan. Zij zijn zich massaal aan het inschrijven bij de VDAB. Dat zien we aan de toename met 15,7 procent in de categorie 'Andere', die onder meer de erkende vluchtelingen met leefloon omvat", luidt het in het persbericht. Ook onder de personen met een arbeidshandicap is er nog een lichte toename (+1,1 procent) van het aantal werkzoekenden, tot 33.954.Voor wat de laag- en middengeschoolden betreft, is er een daling van de werkloosheid met respectievelijk 6,8 en 5,0 procent. Bij de hooggeschoolden daalt de werkloosheid met 3,2 procent. De kortdurige werkloosheid ( minder dan 1 jaar) daalt met 5,2 procent. De langdurige werkloosheid (tussen 1 en 2 jaar) daalt met 6,8 procent , en de zeer langdurige werkloosheid (+2 jaar) daalt net als de kortdurige werkloosheid met 5,2 procent.