Uit de maandelijkse Graydon Barometer blijkt dat het aantal faillissementen in België opnieuw is gedaald. In februari gingen er 907 bedrijven over de kop, wat overeenstemt met een daling met -7 procent in vergelijking met dezelfde maand een jaar geleden. Toen legden 976 bedrijven de boeken neer.

Alle gewesten

Volgens de berekeningen van Graydon is er verbetering merkbaar in alle gewesten. Na twee maanden noteert Vlaanderen 896 faillissementen (-15,55 procent ten opzichte van 2014), terwijl in Brussel zich met 328 faillissementen een status-quo voordoet. Wallonië telt na twee maanden 583 faillissementen (-9,33 procent). De daling van het aantal faillissementen zet zich in alle provincies door, behalve in de provincies Limburg en Waals-Brabant.

Wat de sectoren betreft, is er een verbetering merkbaar, behalve in de transportsector. In de horecasector (-6,42 procent) is de daling minder aanzienlijk dan in de bouwsector (-13 procent).

Minder grote bedrijven over de kop

Volgens Eric Van den Broele, senior manager Research and Development bij Graydon is het opmerkelijk dat het aantal jobs dat door faillissementen verloren gaat sneller daalt dan het aantal faillissementen zelf. "Samen met de lichte stijging van het aandeel van de eenmanszaken in de faillissementscijfers zien we dus dat er in vergelijking met het afgelopen jaar minder grote bedrijven over de kop gaan", aldus Van den Broele.

Minder banenverlies

Met 3.514 jobs op de tocht ligt het personeelsverlies voor het volledige land -21,8 procent lager ten opzichte van vorig jaar. Vooral in Wallonië (1.309 jobs of -28,31 procent) is er een sterke daling van het jobverlies als gevolg van een faillissement. In Vlaanderen sneuvelden 1.488 jobs, een daling van -23,18 procent tegenover vorig jaar. In Brussel is er slechts sprake van een lichte daling (-1,92 procent). (BO)

Uit de maandelijkse Graydon Barometer blijkt dat het aantal faillissementen in België opnieuw is gedaald. In februari gingen er 907 bedrijven over de kop, wat overeenstemt met een daling met -7 procent in vergelijking met dezelfde maand een jaar geleden. Toen legden 976 bedrijven de boeken neer. Volgens de berekeningen van Graydon is er verbetering merkbaar in alle gewesten. Na twee maanden noteert Vlaanderen 896 faillissementen (-15,55 procent ten opzichte van 2014), terwijl in Brussel zich met 328 faillissementen een status-quo voordoet. Wallonië telt na twee maanden 583 faillissementen (-9,33 procent). De daling van het aantal faillissementen zet zich in alle provincies door, behalve in de provincies Limburg en Waals-Brabant. Wat de sectoren betreft, is er een verbetering merkbaar, behalve in de transportsector. In de horecasector (-6,42 procent) is de daling minder aanzienlijk dan in de bouwsector (-13 procent).Volgens Eric Van den Broele, senior manager Research and Development bij Graydon is het opmerkelijk dat het aantal jobs dat door faillissementen verloren gaat sneller daalt dan het aantal faillissementen zelf. "Samen met de lichte stijging van het aandeel van de eenmanszaken in de faillissementscijfers zien we dus dat er in vergelijking met het afgelopen jaar minder grote bedrijven over de kop gaan", aldus Van den Broele. Minder banenverliesMet 3.514 jobs op de tocht ligt het personeelsverlies voor het volledige land -21,8 procent lager ten opzichte van vorig jaar. Vooral in Wallonië (1.309 jobs of -28,31 procent) is er een sterke daling van het jobverlies als gevolg van een faillissement. In Vlaanderen sneuvelden 1.488 jobs, een daling van -23,18 procent tegenover vorig jaar. In Brussel is er slechts sprake van een lichte daling (-1,92 procent). (BO)