Het Europese raamakkoord omvat een besparing door het personeel van 265 miljoen euro. "Ieder land moet daarover nog zijn eigen overeenkomst ondertekenen", verduidelijkte De Decker.

Het document dat werd ondertekend in het Duitse Rüsselsheim, bekrachtigt eveneens de overeenkomst voor de fabriek in Antwerpen, aldus de vakbondsman. "Op die manier werd de weg vrijgemaakt om de lokale cao's te ondertekenen." De Decker verwees in dat verband naar garanties dat het sociaal akkoord van toepassing zal zijn voor alle Opel-medewerkers in Antwerpen: de 1.250 die nu al vertrekken, maar ook zij die (voorlopig) aan de slag blijven.

De vakbondsman verwacht dat de Antwerpse cao's na 11 juni kunnen worden ondertekend. Eerst staan in Antwerpen op 9 en 11 juni nog twee bijzondere ondernemingsraden op de agenda, in het kader van de informatie- en consultatiefase bij het collectieve ontslag.

Intussen blijft de aangekondigde sluitingsdatum voor de fabriek officieel 30 juni. Rudi Kennes van het ABVV dringt er dinsdag op aan dat die datum zo snel mogelijk zou worden verschoven naar 31 december. "We moeten de ongerustheid daarover wegnemen", zegt Kennis. Topman Nick Reilly zou de sluitingsdatum wel mondeling hebben bevestigd, maar de schriftelijke bevestiging moet gebeuren tijdens een bijzondere ondernemingsraad in Antwerpen.

Het Europese raamakkoord omvat een besparing door het personeel van 265 miljoen euro. "Ieder land moet daarover nog zijn eigen overeenkomst ondertekenen", verduidelijkte De Decker. Het document dat werd ondertekend in het Duitse Rüsselsheim, bekrachtigt eveneens de overeenkomst voor de fabriek in Antwerpen, aldus de vakbondsman. "Op die manier werd de weg vrijgemaakt om de lokale cao's te ondertekenen." De Decker verwees in dat verband naar garanties dat het sociaal akkoord van toepassing zal zijn voor alle Opel-medewerkers in Antwerpen: de 1.250 die nu al vertrekken, maar ook zij die (voorlopig) aan de slag blijven. De vakbondsman verwacht dat de Antwerpse cao's na 11 juni kunnen worden ondertekend. Eerst staan in Antwerpen op 9 en 11 juni nog twee bijzondere ondernemingsraden op de agenda, in het kader van de informatie- en consultatiefase bij het collectieve ontslag. Intussen blijft de aangekondigde sluitingsdatum voor de fabriek officieel 30 juni. Rudi Kennes van het ABVV dringt er dinsdag op aan dat die datum zo snel mogelijk zou worden verschoven naar 31 december. "We moeten de ongerustheid daarover wegnemen", zegt Kennis. Topman Nick Reilly zou de sluitingsdatum wel mondeling hebben bevestigd, maar de schriftelijke bevestiging moet gebeuren tijdens een bijzondere ondernemingsraad in Antwerpen.