Het vaccin, een idee van professor Walter Fiers, zou jaarlijkse inentingen overbodig maken en ook beschermen tegen pandemische griepsoorten. Fiers zette de ontwikkeling voort met een groep wetenschappers rond Xavier Saelens van het VIB en de UGent.

Het Britse Acambis kreeg het licentierecht, maar werd in 2008 overgenomen door Sanofi. Dat zet er nog altijd geen haast achter.

Integendeel, Sanofi wil de al afgeronde eerste fase van de klinische ontwikkeling overdoen, hoewel de concurrentie haar achterstand razendsnel goed maakt. Het octrooi loopt al sinds 1998, dus blijft allicht hoogstens een handvol jaren over om te profiteren van royalty's. "Natuurlijk zitten we op hete kolen", zegt Saelens. "We hadden verder kunnen staan, dus we zijn best ontgoocheld."

Be.L.

Het vaccin, een idee van professor Walter Fiers, zou jaarlijkse inentingen overbodig maken en ook beschermen tegen pandemische griepsoorten. Fiers zette de ontwikkeling voort met een groep wetenschappers rond Xavier Saelens van het VIB en de UGent. Het Britse Acambis kreeg het licentierecht, maar werd in 2008 overgenomen door Sanofi. Dat zet er nog altijd geen haast achter. Integendeel, Sanofi wil de al afgeronde eerste fase van de klinische ontwikkeling overdoen, hoewel de concurrentie haar achterstand razendsnel goed maakt. Het octrooi loopt al sinds 1998, dus blijft allicht hoogstens een handvol jaren over om te profiteren van royalty's. "Natuurlijk zitten we op hete kolen", zegt Saelens. "We hadden verder kunnen staan, dus we zijn best ontgoocheld." Be.L.