Griekenland ziet zich door de opgelegde besparingsronde gedwongen zijn nationale spoorwegmaatschappij TrainOSE van de hand te doen.

Volgens ÖBB-topman Kern is dat een ijdel streven, want hij acht het uitgesloten dat er een positieve koopsom wordt betaald voor de Griekse spoorwegen.

Kern toont wel interesse, maar dan enkel als hij de Griekse spoorwegmaatschappij als geschenk krijgt. Gratis, dus.

"Als we ernstig naar de Griekse spoorwegen kijken, sluit ik zeker uit dat daar een positieve koopsom voor wordt betaald", verklaarde ÖBB-topman Christian Kern in het Oostenrijkse magazine Trend.

Kern kent de Griekse spoorwegen goed en drukt zijn verwondering uit over 'de som die men ervoor denkt te krijgen'. Hoeveel dat is, zei hij niet.

Athene wil TrainOSE verkopen in het kader van een groot privatiseringsprogramma dat in de komende jaren 50 miljard euro zou moeten opbrengen, al is dat volgens sommigen veel te hoog gegrepen.

Het plan om de spoorwegmaatschappij te gelde te maken bestaat al sinds 2012, toen nog onder het bewind van de conservatieve premier Antonis Samaras. Toen was er sprake van een mogelijke opbrengst van 200 miljoen euro.

Twijfels over de 50 miljard als realistisch streefdoel bestaan al langer, en niet enkel bij potentiële overnemers. Ook de regerende radicaallinkse Syriza-partij is er niet over te spreken, zij het meer vanuit ideologisch perspectief.

Hoewel premier Tsipras de meest fanatieke tegenstanders van de privatisering, onder wie de voormalige minister van Energie Lafazanis, intussen ontslagen heeft, laat ook de nieuwe Griekse minister van Energie Panos Skourletis zijn negatieve houding tegenover de privatiseringsronde duidelijk blijken.

(Belga/BO)

Griekenland ziet zich door de opgelegde besparingsronde gedwongen zijn nationale spoorwegmaatschappij TrainOSE van de hand te doen.Volgens ÖBB-topman Kern is dat een ijdel streven, want hij acht het uitgesloten dat er een positieve koopsom wordt betaald voor de Griekse spoorwegen.Kern toont wel interesse, maar dan enkel als hij de Griekse spoorwegmaatschappij als geschenk krijgt. Gratis, dus. "Als we ernstig naar de Griekse spoorwegen kijken, sluit ik zeker uit dat daar een positieve koopsom voor wordt betaald", verklaarde ÖBB-topman Christian Kern in het Oostenrijkse magazine Trend. Kern kent de Griekse spoorwegen goed en drukt zijn verwondering uit over 'de som die men ervoor denkt te krijgen'. Hoeveel dat is, zei hij niet. Athene wil TrainOSE verkopen in het kader van een groot privatiseringsprogramma dat in de komende jaren 50 miljard euro zou moeten opbrengen, al is dat volgens sommigen veel te hoog gegrepen. Het plan om de spoorwegmaatschappij te gelde te maken bestaat al sinds 2012, toen nog onder het bewind van de conservatieve premier Antonis Samaras. Toen was er sprake van een mogelijke opbrengst van 200 miljoen euro.Twijfels over de 50 miljard als realistisch streefdoel bestaan al langer, en niet enkel bij potentiële overnemers. Ook de regerende radicaallinkse Syriza-partij is er niet over te spreken, zij het meer vanuit ideologisch perspectief.Hoewel premier Tsipras de meest fanatieke tegenstanders van de privatisering, onder wie de voormalige minister van Energie Lafazanis, intussen ontslagen heeft, laat ook de nieuwe Griekse minister van Energie Panos Skourletis zijn negatieve houding tegenover de privatiseringsronde duidelijk blijken.(Belga/BO)