Vakbonden en directie van de vestiging van Caterpillar in Gosselies (Charleroi) zijn overeengekomen dat de werknemers die minstens 55 jaar waren op het moment van de aankondiging van de sluiting, gebruik mogen maken van het stelsel van brugpensioen. Dat maakte ACV-secretaris Jean-Marie Hoslet maandag bekend. Bij Caterpillar komen zo'n 180 mensen in aanmerking. Minister van Werk Kris Peeters en de RVA moeten het dossier wel nog goedkeuren.

Brugpensioen blijft weliswaar een verouderde term, want officieel heet het voorrecht 'werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT)'.

Volgens de collectieve arbeidsovereenkomst CAO 117 kunnen werknemers van bedrijven in moeilijkheden vanaf 55 jaar gebruikmaken van het SWT-stelsel, het vroegere brugpensioen dus.

De CAO loopt eind 2016 af. Bedrijven moeten daarom nog voor 31 december van dit jaar een ondernemings-CAO of sociaal akkoord afsluiten, en dat is wat de vakbonden en directie van Caterpillar België uiteindelijk gedaan hebben.

"Maar deze stap is puur formeel. De vakbonden hopen de leeftijd voor de toegang tot SWT nog te verlagen", aldus vakbondsman Hoslet. In 2013, tijdens de vorige herstructurering, konden werknemers vanaf 52,5 jaar er al gebruik van maken. "Voor ons, vakbonden, is de herstructurering van 2016 rechtstreeks verbonden met die van 2013", luidt het bij het ACV.

De geplande sluiting van Caterpillar Gosselies werd op 2 september aangekondigd. Op dat moment waren er ongeveer 180 werknemers 55 jaar of ouder.

Caterpillar is niet het enige bedrijf dat op de valreep gebruik wil maken van de SWT-regeling. Vorige week werd ook bij AXA, Douwe Egberts en CP Bourg een akkoord gesloten om brugpensioen op 55 jaar mogelijk te maken. (Belga/BO)

Vakbonden en directie van de vestiging van Caterpillar in Gosselies (Charleroi) zijn overeengekomen dat de werknemers die minstens 55 jaar waren op het moment van de aankondiging van de sluiting, gebruik mogen maken van het stelsel van brugpensioen. Dat maakte ACV-secretaris Jean-Marie Hoslet maandag bekend. Bij Caterpillar komen zo'n 180 mensen in aanmerking. Minister van Werk Kris Peeters en de RVA moeten het dossier wel nog goedkeuren.Brugpensioen blijft weliswaar een verouderde term, want officieel heet het voorrecht 'werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT)'. Volgens de collectieve arbeidsovereenkomst CAO 117 kunnen werknemers van bedrijven in moeilijkheden vanaf 55 jaar gebruikmaken van het SWT-stelsel, het vroegere brugpensioen dus. De CAO loopt eind 2016 af. Bedrijven moeten daarom nog voor 31 december van dit jaar een ondernemings-CAO of sociaal akkoord afsluiten, en dat is wat de vakbonden en directie van Caterpillar België uiteindelijk gedaan hebben. "Maar deze stap is puur formeel. De vakbonden hopen de leeftijd voor de toegang tot SWT nog te verlagen", aldus vakbondsman Hoslet. In 2013, tijdens de vorige herstructurering, konden werknemers vanaf 52,5 jaar er al gebruik van maken. "Voor ons, vakbonden, is de herstructurering van 2016 rechtstreeks verbonden met die van 2013", luidt het bij het ACV.De geplande sluiting van Caterpillar Gosselies werd op 2 september aangekondigd. Op dat moment waren er ongeveer 180 werknemers 55 jaar of ouder. Caterpillar is niet het enige bedrijf dat op de valreep gebruik wil maken van de SWT-regeling. Vorige week werd ook bij AXA, Douwe Egberts en CP Bourg een akkoord gesloten om brugpensioen op 55 jaar mogelijk te maken. (Belga/BO)