Vijf leden van de Bel20 staan geregistreerd in het lobbyregister: Bpost, Elia, AB InBev, KBC en Solvay. Ze hadden gezamenlijk 33 lobbyisten in dienst. Een lobbyist, een medewerker van KBC, heeft een pasje voor onbeperkte toegang tot het Europees Parlement.

De lobbygegevens zijn beschikbaar via LobbyFacts.eu, een soort zoekfunctie waarmee in de officiële transparantieregisters van de Europese Unie kan worden gegrasduind. Het register onthult voorts dat ook overheidsbedrijven Infrabel en de Nationale Loterij medewerkers in dienst hebben met rechtstreekse toegang tot de parlementsleden.

In totaal staan er 1.651 Belgische organisaties geregistreerd, waarvan 93 in de sector 'bedrijven en sectorfederaties'. Maar in de meeste gevallen gaat het om Brusselse vertegenwoordigingskantoren van buitenlandse bedrijven.

Corporate Europe Observatory, dat de website heeft gemaakt, waarschuwt wel dat het register onnauwkeurig en onvolledig is. "De Commissie doet niet voldoende om de kwaliteit ervan te waarborgen." (Belga/BO)

Vijf leden van de Bel20 staan geregistreerd in het lobbyregister: Bpost, Elia, AB InBev, KBC en Solvay. Ze hadden gezamenlijk 33 lobbyisten in dienst. Een lobbyist, een medewerker van KBC, heeft een pasje voor onbeperkte toegang tot het Europees Parlement. De lobbygegevens zijn beschikbaar via LobbyFacts.eu, een soort zoekfunctie waarmee in de officiële transparantieregisters van de Europese Unie kan worden gegrasduind. Het register onthult voorts dat ook overheidsbedrijven Infrabel en de Nationale Loterij medewerkers in dienst hebben met rechtstreekse toegang tot de parlementsleden. In totaal staan er 1.651 Belgische organisaties geregistreerd, waarvan 93 in de sector 'bedrijven en sectorfederaties'. Maar in de meeste gevallen gaat het om Brusselse vertegenwoordigingskantoren van buitenlandse bedrijven. Corporate Europe Observatory, dat de website heeft gemaakt, waarschuwt wel dat het register onnauwkeurig en onvolledig is. "De Commissie doet niet voldoende om de kwaliteit ervan te waarborgen." (Belga/BO)