Het ondernemersvertrouwen in België is in november opnieuw licht gestegen, voor de vierde maand op rij. De index staat zo opnieuw op het niveau van juni. Dat blijkt uit de conjunctuurbarometer die de Nationale Bank van België maandag publiceerde.

De index van het ondernemersvertrouwen kwam voor november uit op -6,1, tegen -6,8 in oktober. Analisten waren uitgegaan van een verdere daling tot -6,9, zo bericht persagentschap Bloomberg.

Alleen in de sector handel ging het vertrouwen er de voorbije maand op achteruit. De ondernemers zijn er pessimistischer gestemd wat betreft de vraagvooruitzichten en de verwachtingen inzake de bestellingen bij de leveranciers.

In de sector dienstverlening aan bedrijven was er een verbetering, na drie maanden van achteruitgang. "Die is toe te schrijven aan een opwaartse herziening van de vooruitzichten betreffende de algemene marktvraag, die de forse daling van vorige maand voor de helft ongedaan maakt, en aan een positievere beoordeling van het huidige activiteitsniveau van de bedrijven", klinkt het.

De indicator voor de bouwnijverheid kende een tweede verbetering op rij. Het orderbestand groeide aan en de ondernemers verwachten dat de vraag de volgende drie maanden zal aantrekken. De bedrijfsleiders in de verwerkende nijverheid tenslotte toonden zich optimistischer over het verwachte verloop van de vraag.

"De algemene synthetische afgevlakte curve, die de onderliggende conjuncturele tendens weergeeft, bereikte een keerpunt en geeft voor het eerst in zes maanden een zeer lichte stijging te zien", aldus de Nationale Bank.

Vorige week was de index van het consumentenvertrouwen in België verder verzwakt, onder invloed van de door de regering aangekondigde besparingsmaatregelen. (Belga/NS)

Het ondernemersvertrouwen in België is in november opnieuw licht gestegen, voor de vierde maand op rij. De index staat zo opnieuw op het niveau van juni. Dat blijkt uit de conjunctuurbarometer die de Nationale Bank van België maandag publiceerde.De index van het ondernemersvertrouwen kwam voor november uit op -6,1, tegen -6,8 in oktober. Analisten waren uitgegaan van een verdere daling tot -6,9, zo bericht persagentschap Bloomberg. Alleen in de sector handel ging het vertrouwen er de voorbije maand op achteruit. De ondernemers zijn er pessimistischer gestemd wat betreft de vraagvooruitzichten en de verwachtingen inzake de bestellingen bij de leveranciers. In de sector dienstverlening aan bedrijven was er een verbetering, na drie maanden van achteruitgang. "Die is toe te schrijven aan een opwaartse herziening van de vooruitzichten betreffende de algemene marktvraag, die de forse daling van vorige maand voor de helft ongedaan maakt, en aan een positievere beoordeling van het huidige activiteitsniveau van de bedrijven", klinkt het. De indicator voor de bouwnijverheid kende een tweede verbetering op rij. Het orderbestand groeide aan en de ondernemers verwachten dat de vraag de volgende drie maanden zal aantrekken. De bedrijfsleiders in de verwerkende nijverheid tenslotte toonden zich optimistischer over het verwachte verloop van de vraag. "De algemene synthetische afgevlakte curve, die de onderliggende conjuncturele tendens weergeeft, bereikte een keerpunt en geeft voor het eerst in zes maanden een zeer lichte stijging te zien", aldus de Nationale Bank. Vorige week was de index van het consumentenvertrouwen in België verder verzwakt, onder invloed van de door de regering aangekondigde besparingsmaatregelen. (Belga/NS)