Philips blijft ondanks sterk verbeterde financiële resultaten voorzichtig over de ontwikkeling van de wereldeconomie. Ook dit jaar verwacht het nog last te ondervinden van economische onzekerheid en valutaschommelingen.

Dat liet het Nederlandse elektronicaconcern weten bij de presentatie van de vierdekwartaalcijfers.

Philips behaalde in het vierde kwartaal een omzet van 6,8 miljard euro, een fractie meer dan een jaar eerder. Onderliggend, dus exclusief bijvoorbeeld nadelige wisselkoerseffecten, was volgens het bedrijf sprake van 7 procent groei.

Winst

De nettowinst kwam uit op 412 miljoen euro. Een jaar eerder stond onder de streep nog een verlies van 420 miljoen euro, mede als gevolg van een fikse kartelboete van de Europese Commissie. Daarnaast maakte Philips het afgelopen kwartaal minder reorganisatiekosten dan in het vierde kwartaal van 2012.

Het bedrijfsresultaat (ebita) voor eenmalige posten bedroeg 915 miljoen euro. Dat was een jaar eerder nog 765 miljoen euro. Alle bedrijfsonderdelen droegen volgens Philips bij aan de winstverbetering.

Omzetgroei

Philips heeft de eigen financiële doelstellingen voor afgelopen jaar gehaald. De vergelijkbare omzetgroei in de jaren 2012 en 2013 viel met 4,5 procent binnen de voorspelde bandbreedte van 4 tot 6 procent. De winstmarge kwam uit op 10,5 procent, waar Philips mikte op een marge tussen de 10 en 12 procent.

Volgens topman Frans van Houten kunnen de prestaties onder meer dankzij het lopende kostenbesparingsprogramma verder worden verbeterd. Voor de jaren 2014 tot en met 2016 mikt Philips op opnieuw een omzetgroei van 4 tot 6 procent. De winstmarge moet verder omhoog naar 11 tot 12 procent.

Van Houten zei dat dit jaar een 'bescheiden stap' richting die nieuwe doelstellingen zal worden gezet. (Belga/KVDA)

Philips blijft ondanks sterk verbeterde financiële resultaten voorzichtig over de ontwikkeling van de wereldeconomie. Ook dit jaar verwacht het nog last te ondervinden van economische onzekerheid en valutaschommelingen. Dat liet het Nederlandse elektronicaconcern weten bij de presentatie van de vierdekwartaalcijfers. Philips behaalde in het vierde kwartaal een omzet van 6,8 miljard euro, een fractie meer dan een jaar eerder. Onderliggend, dus exclusief bijvoorbeeld nadelige wisselkoerseffecten, was volgens het bedrijf sprake van 7 procent groei. Winst De nettowinst kwam uit op 412 miljoen euro. Een jaar eerder stond onder de streep nog een verlies van 420 miljoen euro, mede als gevolg van een fikse kartelboete van de Europese Commissie. Daarnaast maakte Philips het afgelopen kwartaal minder reorganisatiekosten dan in het vierde kwartaal van 2012. Het bedrijfsresultaat (ebita) voor eenmalige posten bedroeg 915 miljoen euro. Dat was een jaar eerder nog 765 miljoen euro. Alle bedrijfsonderdelen droegen volgens Philips bij aan de winstverbetering. Omzetgroei Philips heeft de eigen financiële doelstellingen voor afgelopen jaar gehaald. De vergelijkbare omzetgroei in de jaren 2012 en 2013 viel met 4,5 procent binnen de voorspelde bandbreedte van 4 tot 6 procent. De winstmarge kwam uit op 10,5 procent, waar Philips mikte op een marge tussen de 10 en 12 procent. Volgens topman Frans van Houten kunnen de prestaties onder meer dankzij het lopende kostenbesparingsprogramma verder worden verbeterd. Voor de jaren 2014 tot en met 2016 mikt Philips op opnieuw een omzetgroei van 4 tot 6 procent. De winstmarge moet verder omhoog naar 11 tot 12 procent. Van Houten zei dat dit jaar een 'bescheiden stap' richting die nieuwe doelstellingen zal worden gezet. (Belga/KVDA)