Onco sluit overeenkomst met Exact Sciences voor kankeronderzoek

Het Belgische biotechnologiebedrijf OncoMethylome Sciences (Onco) heeft een licentie-overeenkomst gesloten met Exact Sciences voor het opsporen van dikkedarmkanker. Dat hebben beide bedrijven dinsdag bekendgemaakt.

De overeenkomst bestaat erin dat Exact Sciences technologie van OncoMethylome Sciences (Onco) gaat gebruiken om een test te ontwikkelen die geschikt is om dikkedarmkanker via stoelgang op te sporen. Dat kan Onco op termijn mijlpaalbetalingen en royalty’s opleveren.

Exact heeft een licentie genomen op twee ‘biomarkers’ van Onco dat wordt gebruikt in stoelgangtesten. Of die biomarkers al dan niet terug te vinden zijn in de monsters, geeft een aanwijzing of iemand al dan niet dikkedarmkanker heeft.

Hoeveel inkomsten Onco uit de deal met Exact kan genereren, is niet duidelijk. Onco heeft eerder al een dikkedarmkankertest op de mark gebracht. Die wordt door LabCorp in de VS verdeeld, maar de omzet valt wat tegen.

Onco werkt intussen aan een betere opvolger, namelijk een test op basis van bloedstalen. Dat zou een grote doorbraak kunnen betekenen door enerzijds een lagere prijs en anderzijds het betere comfort voor de patiënt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content