‘OFFSHORE-ENERGIE WORDT STEEDS COMPETITIEVER’

Luc Huysmans senior writer bij Trends

Er gaat een consolidatiebeweging door de offshore- markt. GeoSea rondde de overname van de offshore- activiteiten van het Duitse Hochtief af. “Het zijn risicovolle activiteiten. Je hebt dus een zekere omvang nodig”, zegt general manager Luc Vandenbulcke.

De offshorefunderingsspecialist GeoSea, een dochter van de waterbouwgroep DEME, rondde vorige week de overname van de offshoreactiviteiten van de Duitse bouwgroep Hochtief af. Met die deal bevestigt het bedrijf dat het een van de belangrijkste spelers op de markt is. Hochtief voert min of meer traditionele activiteiten uit zoals bodemonderzoek en hoogtechnologisch precisieboorwerk, maar het is vooral bekend om zijn werk voor de hernieuwbare-energiesector. Zo bouwt het dit jaar mee aan offshorewindmolenparken zoals Godewind in Duitsland en de Kentish Flats Extension in het VK.

Door die deal legt GeoSea de hand op de hefvaartuigen Innovation en Thor en de pontons Wismar, Bremen en Stralsund. Later volgt ook het hefvaartuig Vidar. Daardoor telt de vloot van GeoSea vijftien eenheden. Het bedrijf van general manager Luc Vandenbulcke — dat voor zijn groei al meermaals is bekroond als Trends Gazelle — zet daarmee zijn expansie verder. GeoSea doet aan nieuwbouw, onderhoud en afbraak van funderingen en constructies voor offshoreprojecten in hernieuwbare energie, olie en gas en civiele werken. Vandenbulcke: “Er ligt veel werk op de plank. Tot op heden moesten we soms schepen inhuren. Nu kunnen we altijd een beroep doen op eigen materieel.”

U zit in een groeimarkt?

LUC VANDENBULCKE. “De verwachting is dat de offshoreconstructiemarkt voort groeit, maar de evoluties variëren per segment. GeoSea is altijd vrij sterk geweest in hernieuwbare energie, en die markt houdt vrij goed stand. Voor ons leveren die activiteiten twee derde van onze omzet op.”

Hoe afhankelijk blijft de markt van subsidies?

VANDENBULCKE. “Ik wil dat relativeren. Er zijn veel markten die rechtstreeks of onrechtstreeks afhankelijk zijn van subsidies, zelfs die van olie en gas. De sector van offshore hernieuwbare energie hing in het begin af van subsidies, maar wordt steeds competitiever.

“Bovendien wordt offshore hernieuwbare energie goedkoper door de schaalvergroting. Er zijn nu al turbines van 8 megawatt operationeel. Als projectleider bouwde ik vijftien jaar geleden mee aan een park van zeven turbines, met een totale capaciteit van 10 megawatt. Die kun je nu dus bijna door één turbine vervangen. In Denemarken zijn er parken op goede locaties die bijna geen subsidies meer nodig hebben. Dat is helaas nog niet het geval voor de Noordzee.”

Er gaat een consolidatiegolf door de offshoresector: Halliburton nam Baker Hughes over, Van Oord kocht de activiteiten van Ballast Nedam Offshore, en Offshore Wind Services werd eigendom van Acta Marine. Gaan we naar een oligopolie?

VANDENBULCKE. “Er blijven concurrenten genoeg, in elk segment. De namen die wij het meest tegenkomen, zijn Van Oord, Boskalis, en Seaway Heavy Lifting. Van een oligopolie is dus geen sprake. Al hebben we net een grote consolidatiegolf achter de rug. Dat is niet onlogisch: het zijn toch risicovolle activiteiten. Je hebt dus een zekere omvang nodig.”

In Tweespraak laten we iemand aan het woord die in de actualiteit staat.

LUC HUYSMANS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content