Uit de cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid blijkt dat er in de VS in augustus 142.000 banen zijn bijgekomen, tegenover een herziene 212.000 in juli.

Het banenrapport is een afknapper, want economen gepolst door het persagentschap Reuters hielden gemiddeld rekening met 225.000 nieuwe arbeidsplaatsen.

Het werkloosheidspercentage in de grootste economie ter wereld daalde wel - zoals verwacht - van 6,2 naar 6,1 procent van de actieve beroepsbevolking.

In augustus waren in totaal 9,6 miljoen Amerikanen op zoek naar werk, ongeveer zoveel als een maand eerder. Dan zijn er nog 7,3 miljoen werkenden die noodgedwongen deeltijds werken, maar dat eigenlijk liever voltijds - of toch minder deeltijds - zouden willen doen. Dat aantal stemt overeen met 12 procent van de beroepsbevolking.

De verrassende groeivertraging op de arbeidsmarkt ligt niet in lijn met bepaalde indicatoren, zoals de eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering, die dicht bij het pre-recessiepeil aanleunen, meldt Reuters.

Sommige 'sceptische' economen hadden ervoor gewaarschuwd dat het banenrapport van augustus onder de verwachtingen zou liggen als gevolg van seizoensgebonden factoren. Een opwaartse herziening in september lijkt dan ook niet uitgesloten.

. (BO)

Uit de cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid blijkt dat er in de VS in augustus 142.000 banen zijn bijgekomen, tegenover een herziene 212.000 in juli. Het banenrapport is een afknapper, want economen gepolst door het persagentschap Reuters hielden gemiddeld rekening met 225.000 nieuwe arbeidsplaatsen. Het werkloosheidspercentage in de grootste economie ter wereld daalde wel - zoals verwacht - van 6,2 naar 6,1 procent van de actieve beroepsbevolking.In augustus waren in totaal 9,6 miljoen Amerikanen op zoek naar werk, ongeveer zoveel als een maand eerder. Dan zijn er nog 7,3 miljoen werkenden die noodgedwongen deeltijds werken, maar dat eigenlijk liever voltijds - of toch minder deeltijds - zouden willen doen. Dat aantal stemt overeen met 12 procent van de beroepsbevolking. De verrassende groeivertraging op de arbeidsmarkt ligt niet in lijn met bepaalde indicatoren, zoals de eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering, die dicht bij het pre-recessiepeil aanleunen, meldt Reuters. Sommige 'sceptische' economen hadden ervoor gewaarschuwd dat het banenrapport van augustus onder de verwachtingen zou liggen als gevolg van seizoensgebonden factoren. Een opwaartse herziening in september lijkt dan ook niet uitgesloten.. (BO)