Kostenbesparingen konden een daling van de zinkprijs en van de benchmarkverwerkingslonen gedeeltelijk compenseren. Dat heeft Nyrstar maandagochtend bekendgemaakt. Analisten gepolst door Bloomberg hadden gemiddeld gerekend op ebitda van 89 miljoen euro.

Nyrstar zag de opbrengsten dalen met 9 procent tot 1,346 miljard euro. De brutowinst nam met 29 procent af tot 496 miljoen euro. Het nettoverlies bedroeg 213 miljoen euro (tegenover 229 miljoen euro een jaar eerder), "hoofdzakelijk als gevolg van een bijzondere waardevermindering van 106 miljoen euro met betrekking tot de mijnbouwactiva". De nettoschuld bleef jaar-op-jaar vlak op 668 miljoen euro.

Bijkomende mijnen verkopen

"In de eerste helft van 2016 bleef Nyrstar vooruitgang boeken met de duidelijke reeks strategische prioriteiten die werden meegedeeld in november 2015", aldus CEO Bill Scotting. "Dit ondanks een zeer volatiele en moeilijke werkomgeving in de eerste helft van 2016, met grote schommelingen van de grondstoffenprijzen, wisselkoersen en verwerkingslonen."

Nyrstar geeft aan dat bijkomende mijnen verkocht kunnen worden tijdens de tweede helft van dit jaar, aangezien een aantal nieuwe partijen hun belangstelling voor de mijnen uitgesproken hebben en toegetreden zijn tot het afstotingsproces. (Belga/NS)

Kostenbesparingen konden een daling van de zinkprijs en van de benchmarkverwerkingslonen gedeeltelijk compenseren. Dat heeft Nyrstar maandagochtend bekendgemaakt. Analisten gepolst door Bloomberg hadden gemiddeld gerekend op ebitda van 89 miljoen euro. Nyrstar zag de opbrengsten dalen met 9 procent tot 1,346 miljard euro. De brutowinst nam met 29 procent af tot 496 miljoen euro. Het nettoverlies bedroeg 213 miljoen euro (tegenover 229 miljoen euro een jaar eerder), "hoofdzakelijk als gevolg van een bijzondere waardevermindering van 106 miljoen euro met betrekking tot de mijnbouwactiva". De nettoschuld bleef jaar-op-jaar vlak op 668 miljoen euro. "In de eerste helft van 2016 bleef Nyrstar vooruitgang boeken met de duidelijke reeks strategische prioriteiten die werden meegedeeld in november 2015", aldus CEO Bill Scotting. "Dit ondanks een zeer volatiele en moeilijke werkomgeving in de eerste helft van 2016, met grote schommelingen van de grondstoffenprijzen, wisselkoersen en verwerkingslonen." Nyrstar geeft aan dat bijkomende mijnen verkocht kunnen worden tijdens de tweede helft van dit jaar, aangezien een aantal nieuwe partijen hun belangstelling voor de mijnen uitgesproken hebben en toegetreden zijn tot het afstotingsproces. (Belga/NS)