Het verlies van 95 miljoen euro was voor zinkbedrijf Nyrstar niet min. Om die negatieve cijfers een halt toe te roepen, kondigde het bedrijf 'met genoegen' aan om jaarlijks tot 50 miljoen euro te gaan besparen. Concreet betekent dat een personeelsverlies van 15 tot 20 procent. Dat maakte het bedrijf bekend tijdens de voorstelling van het jaarverslag 2012.

In 2011 rondde het fusiebedrijf van Zinifex en Umicore nog met een winst van 36 miljoen euro. Die grootse daling is volgens het bedrijf te wijten aan eenmalige waardeverminderingen en herstructureringskosten; De omzet zak met 8 procent.

1.000 banen geschrapt in Peru
Welke jobs precies op het spel staan, is nog onbekend. Al liet het bedrijf wel weten dat onder meer op mijnbouw zwaar beknibbeld zal worden. Bij het mijnbouwpersoneel van het bedrijf in Peru -de meeste personeelsleden van Nyrstar werken in het buitenland- werden reeds 1.000 mensen op straat gezet. Het bedrijf spreekt van een "optimalisatie van de mijnbouwactiviteiten".

Daarnaast wil het bedrijf minder inzetten op investeringen. Het bedrijf is van oordeel dat het door de zware besparingen beter de schommelingen op de markt kan opvangen.

Vandaag werken bij Nyrstar 7.000 mensen. In België heeft het bedrijf een zinksmelterij in Balen-Overpelt, waar zo'n 550 mensen werken. Ook de maatschappelijke zetel is in België. Het hoofdkantoor zit in Zürich. Of ook in België banen sneuvelen, is nog niet duidelijk, aldus een woordvoerder. (EA)

Het verlies van 95 miljoen euro was voor zinkbedrijf Nyrstar niet min. Om die negatieve cijfers een halt toe te roepen, kondigde het bedrijf 'met genoegen' aan om jaarlijks tot 50 miljoen euro te gaan besparen. Concreet betekent dat een personeelsverlies van 15 tot 20 procent. Dat maakte het bedrijf bekend tijdens de voorstelling van het jaarverslag 2012. In 2011 rondde het fusiebedrijf van Zinifex en Umicore nog met een winst van 36 miljoen euro. Die grootse daling is volgens het bedrijf te wijten aan eenmalige waardeverminderingen en herstructureringskosten; De omzet zak met 8 procent. 1.000 banen geschrapt in Peru Welke jobs precies op het spel staan, is nog onbekend. Al liet het bedrijf wel weten dat onder meer op mijnbouw zwaar beknibbeld zal worden. Bij het mijnbouwpersoneel van het bedrijf in Peru -de meeste personeelsleden van Nyrstar werken in het buitenland- werden reeds 1.000 mensen op straat gezet. Het bedrijf spreekt van een "optimalisatie van de mijnbouwactiviteiten". Daarnaast wil het bedrijf minder inzetten op investeringen. Het bedrijf is van oordeel dat het door de zware besparingen beter de schommelingen op de markt kan opvangen.Vandaag werken bij Nyrstar 7.000 mensen. In België heeft het bedrijf een zinksmelterij in Balen-Overpelt, waar zo'n 550 mensen werken. Ook de maatschappelijke zetel is in België. Het hoofdkantoor zit in Zürich. Of ook in België banen sneuvelen, is nog niet duidelijk, aldus een woordvoerder. (EA)