Nyrstar heeft vers geld nodig, zoals het bedrijf vorige maand reeds meedeelde met de publicatie van de kwartaalcijfers. De kapitaalverhoging gebeurt met een voorkooprecht voor de bestaande aandeelhouders. Grootaandeelhouder Trafigura schrijft voor maximaal 125 miljoen euro in op de kapitaalverhoging. De Nederlands-Zwitserse grondstoffenhandelaar verbindt er zich hierbij toe om het belang onder 49,9 procent te houden.

"Uitdagende marktomgeving"

Eind vorige maand nog raakte echter bekend dat de Europese Commissie onderzoekt of Trafigura een controlebelang met een "de facto uitsluitend zeggenschap" heeft in Nyrstar. Daarom is de verbintenis met Trafigura onderworpen aan de goedkeuring door onder meer de Commissie.

Voorts overweegt de zinksmelter een obligatie-uitgifte ten belope van 200 tot 250 miljoen euro "indien marktomstandigheden het toelaten". En er is vooruitbetalingsfinanciering van 150 tot 200 miljoen euro voor geraffineerd zink.

In het persbericht wijst Nyrstar-CEO Bill Scotting maandag op de uitdagende marktomgeving, in het bijzonder in het mijnbouwsegment. Hij spreekt onder meer van "cruciale stappen vereist om de cash consumptie van het mijnbouwsegment te minimaliseren". De plannen moeten naast de balans versterken ook "latente potentiële waarde voor aandeelhouders maximaliseren".

Exit uit mijnbouw

Het bedrijf denkt er dus aan om mijnen te verkopen tot zelfs een volledige exit uit de mijnbouw. De zinksmelter meent immers dat zonder een aanzienlijke injectie van bijkomend kapitaal het segment "ondermaats zal blijven presteren". Daarom meent Nyrstar "dat er meer geschikte eigenaars zouden kunnen zijn voor bepaalde of alle mijnbouwoperaties".

Dit vertaalt zich overigens mogelijk onmiddellijk in actie. Indien de lage prijzen aanhouden, denkt het bedrijf eraan om mijnactiviteit op te schorten. De productie van zinkconcentraat kan hierdoor bijkomend met 400.000 ton per jaar ingeperkt worden.

De kapitaalverhoging wil het bedrijf lanceren na de publicatie van de geauditeerde jaarrekening 2015. (Belga/NS)

Nyrstar heeft vers geld nodig, zoals het bedrijf vorige maand reeds meedeelde met de publicatie van de kwartaalcijfers. De kapitaalverhoging gebeurt met een voorkooprecht voor de bestaande aandeelhouders. Grootaandeelhouder Trafigura schrijft voor maximaal 125 miljoen euro in op de kapitaalverhoging. De Nederlands-Zwitserse grondstoffenhandelaar verbindt er zich hierbij toe om het belang onder 49,9 procent te houden.Eind vorige maand nog raakte echter bekend dat de Europese Commissie onderzoekt of Trafigura een controlebelang met een "de facto uitsluitend zeggenschap" heeft in Nyrstar. Daarom is de verbintenis met Trafigura onderworpen aan de goedkeuring door onder meer de Commissie.Voorts overweegt de zinksmelter een obligatie-uitgifte ten belope van 200 tot 250 miljoen euro "indien marktomstandigheden het toelaten". En er is vooruitbetalingsfinanciering van 150 tot 200 miljoen euro voor geraffineerd zink. In het persbericht wijst Nyrstar-CEO Bill Scotting maandag op de uitdagende marktomgeving, in het bijzonder in het mijnbouwsegment. Hij spreekt onder meer van "cruciale stappen vereist om de cash consumptie van het mijnbouwsegment te minimaliseren". De plannen moeten naast de balans versterken ook "latente potentiële waarde voor aandeelhouders maximaliseren".Het bedrijf denkt er dus aan om mijnen te verkopen tot zelfs een volledige exit uit de mijnbouw. De zinksmelter meent immers dat zonder een aanzienlijke injectie van bijkomend kapitaal het segment "ondermaats zal blijven presteren". Daarom meent Nyrstar "dat er meer geschikte eigenaars zouden kunnen zijn voor bepaalde of alle mijnbouwoperaties". Dit vertaalt zich overigens mogelijk onmiddellijk in actie. Indien de lage prijzen aanhouden, denkt het bedrijf eraan om mijnactiviteit op te schorten. De productie van zinkconcentraat kan hierdoor bijkomend met 400.000 ton per jaar ingeperkt worden. De kapitaalverhoging wil het bedrijf lanceren na de publicatie van de geauditeerde jaarrekening 2015. (Belga/NS)