Middle Tennessee Mines is de eerste mijn die Nyrstar stillegt sinds de aankondiging van een evaluatie van de verlieslatende mijnbouwactiviteiten.

De zinkspecialist meldde begin november dat in de mijnbouw "bijkomende opschorting van activiteiten, verkoop van activa en een volledige exit uit mijnbouw" tot de mogelijkheden behoren. Die mijnen doen het immers niet goed én de grondstoffenprijzen blijven aanhoudend laag.

Middle Tennesse Mines

Door de stillegging van de drie mijnen en een verwerkings-site van de Middle Tennesse Mines haalt Nyrstar jaarlijks ongeveer 50.000 ton zink in concentraat van de markt. De impact is niet gering. Ter vergelijking: het gaat om net iets minder dan de volledige Nyrstar-productie aan zinkconcentraat in het afgelopen derde kwartaal (53.000 ton).

De productie van zinkmetaal in de nabij gelegen smelter Nyrstar Clarksville wordt met ongeveer 7 procent gereduceerd, het equivalent van jaarlijks ongeveer 9.000 ton per jaar.

Een beperkte impact op de smelter in Clarksville, zo beschrijft de woordvoerder het. De daling wordt tot 7 procent beperkt omdat Nyrstar zinkconcentraat zal aanvoeren uit Europa en Latijns-Amerika, klinkt het. Ook de East Tennessee Mines blijven leveren.

"De beslissing om onze activiteit in de Middle Tennessee Mines op zorg en onderhoud te plaatsen, werd niet licht genomen. Maar gezien de aanhoudende depressie in de metaalprijsomgeving is dit de juiste beslissing voor het bedrijf", aldus CEO Bill Scotting.

"Daadkrachtig maatregelen"

Scotting blijft werken aan "daadkrachtig maatregelen" om de uitgaven in Nyrstar-mijnen te beperken. Verdere stilleggingen zijn mogelijk indien de prijzen laag blijven, stelt hij. "Naar verwachting zullen we gedurende het jaar 2016 het desinvesteringsproces van het merendeel of van al onze mijnen kunnen voltooien."

Voor verdere details over hoe het nu concreet verder moet met de MTM-mijnen, bijvoorbeeld een verkoopscenario, daarvoor is het volgens de woordvoerder nog te vroeg. De stillegging is onderdeel van het lopende desinvesteringsproces. Er zou meer nieuws volgen in de eerste helft van 2016.

In de Middle Tennessee Mines werkt volgens de woordvoerder een 450-tal mensen. Een klein team blijft ter plaatse "om te zorgen voor een vlotte overgang naar zorg en onderhoud gedurende de volgende maanden".

Voor de aankondiging van de strategische evaluatie, schortte Nyrstar dit jaar al de activiteiten in de Mexicaanse Campo Morado en de Canadese mijn Myra Falls op. Daarbij haalde het bedrijf respectievelijk veiligheids- en operationele redenen aan. (Belga/NS)

Middle Tennessee Mines is de eerste mijn die Nyrstar stillegt sinds de aankondiging van een evaluatie van de verlieslatende mijnbouwactiviteiten. De zinkspecialist meldde begin november dat in de mijnbouw "bijkomende opschorting van activiteiten, verkoop van activa en een volledige exit uit mijnbouw" tot de mogelijkheden behoren. Die mijnen doen het immers niet goed én de grondstoffenprijzen blijven aanhoudend laag. Door de stillegging van de drie mijnen en een verwerkings-site van de Middle Tennesse Mines haalt Nyrstar jaarlijks ongeveer 50.000 ton zink in concentraat van de markt. De impact is niet gering. Ter vergelijking: het gaat om net iets minder dan de volledige Nyrstar-productie aan zinkconcentraat in het afgelopen derde kwartaal (53.000 ton). De productie van zinkmetaal in de nabij gelegen smelter Nyrstar Clarksville wordt met ongeveer 7 procent gereduceerd, het equivalent van jaarlijks ongeveer 9.000 ton per jaar.Een beperkte impact op de smelter in Clarksville, zo beschrijft de woordvoerder het. De daling wordt tot 7 procent beperkt omdat Nyrstar zinkconcentraat zal aanvoeren uit Europa en Latijns-Amerika, klinkt het. Ook de East Tennessee Mines blijven leveren. "De beslissing om onze activiteit in de Middle Tennessee Mines op zorg en onderhoud te plaatsen, werd niet licht genomen. Maar gezien de aanhoudende depressie in de metaalprijsomgeving is dit de juiste beslissing voor het bedrijf", aldus CEO Bill Scotting. Scotting blijft werken aan "daadkrachtig maatregelen" om de uitgaven in Nyrstar-mijnen te beperken. Verdere stilleggingen zijn mogelijk indien de prijzen laag blijven, stelt hij. "Naar verwachting zullen we gedurende het jaar 2016 het desinvesteringsproces van het merendeel of van al onze mijnen kunnen voltooien."Voor verdere details over hoe het nu concreet verder moet met de MTM-mijnen, bijvoorbeeld een verkoopscenario, daarvoor is het volgens de woordvoerder nog te vroeg. De stillegging is onderdeel van het lopende desinvesteringsproces. Er zou meer nieuws volgen in de eerste helft van 2016.In de Middle Tennessee Mines werkt volgens de woordvoerder een 450-tal mensen. Een klein team blijft ter plaatse "om te zorgen voor een vlotte overgang naar zorg en onderhoud gedurende de volgende maanden". Voor de aankondiging van de strategische evaluatie, schortte Nyrstar dit jaar al de activiteiten in de Mexicaanse Campo Morado en de Canadese mijn Myra Falls op. Daarbij haalde het bedrijf respectievelijk veiligheids- en operationele redenen aan. (Belga/NS)