Volgens de deal leverde Nyrstar 75 procent van de zilverproductie uit de Mexicaanse mijn aan het Canadese Silver Wheaton. Dat gebeurde tegen een vaste prijs van 4,02 dollar per troy ounce. De marktprijs van zilver ligt ondertussen echter ongeveer vier keer hoger, aldus Nyrstar.

De deal wordt daarom afgekocht. Nyrstar betaalt de Canadezen 25 miljoen dollar, en geeft hen bovendien gedurende vijf jaar een optie op al zijn zilverproductie.

"Met het afronden van de streamingovereenkomst voor zilver kunnen we de volledige waarde uit onze mijn halen", zegt waarnemend Nyrstar-CEO Heinz Eigner.

"We willen de buy-out van de streamingovereenkomst financieren met een voorafbetalingsregeling voor zilver op basis van het verwachte zilverproductieprofiel in Campo Morado. Aan de huidige zilverprijs zou een dergelijke voorafbetalingsschuld minder dan twee jaar duren."

Om dat te halen, moet de Campo Morado-mijn wel blijven draaien. In november en december lag de mijn al eens twee weken stil door een staking, en Nyrstar sluit nieuwe acties niet uit.

De onderhandelingen lopen nog. "Hoewel Nyrstar verder blijft werken naar een bevredigende oplossing toe, blijft een tijdelijke onderbreking van de mijn- en maalactiviteiten mogelijk", klinkt het.

In de mijn wordt zink, koper, zilver en goud geproduceerd. (Belga/NS)

Volgens de deal leverde Nyrstar 75 procent van de zilverproductie uit de Mexicaanse mijn aan het Canadese Silver Wheaton. Dat gebeurde tegen een vaste prijs van 4,02 dollar per troy ounce. De marktprijs van zilver ligt ondertussen echter ongeveer vier keer hoger, aldus Nyrstar.De deal wordt daarom afgekocht. Nyrstar betaalt de Canadezen 25 miljoen dollar, en geeft hen bovendien gedurende vijf jaar een optie op al zijn zilverproductie. "Met het afronden van de streamingovereenkomst voor zilver kunnen we de volledige waarde uit onze mijn halen", zegt waarnemend Nyrstar-CEO Heinz Eigner. "We willen de buy-out van de streamingovereenkomst financieren met een voorafbetalingsregeling voor zilver op basis van het verwachte zilverproductieprofiel in Campo Morado. Aan de huidige zilverprijs zou een dergelijke voorafbetalingsschuld minder dan twee jaar duren."Om dat te halen, moet de Campo Morado-mijn wel blijven draaien. In november en december lag de mijn al eens twee weken stil door een staking, en Nyrstar sluit nieuwe acties niet uit. De onderhandelingen lopen nog. "Hoewel Nyrstar verder blijft werken naar een bevredigende oplossing toe, blijft een tijdelijke onderbreking van de mijn- en maalactiviteiten mogelijk", klinkt het. In de mijn wordt zink, koper, zilver en goud geproduceerd. (Belga/NS)