In de voorbije tien jaar is het aantal nieuwe zelfstandigen nooit zo laag geweest. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. In het eerste kwartaal van 2013 werden 18.277 bedrijven opgericht: een daling van 8,2 procent tegenover vorig jaar.

De toestand is het ergst in Vlaanderen: daar valt het aantal nieuwe ondernemingen terug met 11,5 procent. In Limburg (-19,4 procent) en Vlaams-Brabant (-13 procent) is de daling het grootst. Wie het wel nog aandurft om met een eigen bedrijf te beginnen, kiest voor de groot-en kleinhandel (11,3 procent), gevolgd door vrije beroepen (8,6 procent), de bouw (7,8 procent), de informatie-en communicatiesector (6,9 procent), de dienstensector (4,8 procent) en de horeca (4,4 procent).

'Terughoudendheid banken groot probleem'

Volgens het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen speelt de crisis een belangrijke rol. "Hoewel een goed, origineel idee nog altijd een goede kans op slagen heeft", meent Christine Mattheeuws van het NSZ. Een groter probleem is volgens het NSZ de terughoudendheid van banken om nog kredieten toe te kennen. Het NSZ wijst ook op het "weinig ondernemingsvriendelijke beleid" van de regering-DiRupo. (Belga/SD)

In de voorbije tien jaar is het aantal nieuwe zelfstandigen nooit zo laag geweest. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. In het eerste kwartaal van 2013 werden 18.277 bedrijven opgericht: een daling van 8,2 procent tegenover vorig jaar. De toestand is het ergst in Vlaanderen: daar valt het aantal nieuwe ondernemingen terug met 11,5 procent. In Limburg (-19,4 procent) en Vlaams-Brabant (-13 procent) is de daling het grootst. Wie het wel nog aandurft om met een eigen bedrijf te beginnen, kiest voor de groot-en kleinhandel (11,3 procent), gevolgd door vrije beroepen (8,6 procent), de bouw (7,8 procent), de informatie-en communicatiesector (6,9 procent), de dienstensector (4,8 procent) en de horeca (4,4 procent). 'Terughoudendheid banken groot probleem'Volgens het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen speelt de crisis een belangrijke rol. "Hoewel een goed, origineel idee nog altijd een goede kans op slagen heeft", meent Christine Mattheeuws van het NSZ. Een groter probleem is volgens het NSZ de terughoudendheid van banken om nog kredieten toe te kennen. Het NSZ wijst ook op het "weinig ondernemingsvriendelijke beleid" van de regering-DiRupo. (Belga/SD)