"Er komt een derde tv-kanaal en dat wordt de kinder- en jongerenzender," zegt Lieten in een interview met het weekblad Humo, dat dinsdag verschijnt. Volgens Vlaams minister-president Kris Peeters maakt Lieten evenwel "voorbarige conclusies". "Of er al dan niet een derde tv-net komt voor de VRT maakt onderdeel uit van de nieuwe beheersovereenkomst en die is nog niet goedgekeurd door de Vlaamse regering", zegt Peeters in een reactie op de aankondiging van Lieten.

De meerderheidspartijen in het Vlaams Parlement hebben onlangs een resolutie goedgekeurd over de nieuwe beheersovereenkomst. Daarin wordt de mogelijkheid van een derde kanaal "zeer voorzichtig" voorzien, voegt Peeters eraan toe. Minister Lieten moet dus eerst met een ontwerp van beheersovereenkomst naar de Vlaamse regering trekken. Daarna volgt de beslissing.

Aan de Reyerslaan wordt al een tijd aangedrongen op een derde kanaal, dat zou ontstaan uit de ontdubbeling van Canvas en Ketnet. De VRT wil met het derde kanaal kinderen en jongeren bereiken die nu vaak hun programma's onderbroken zien worden door bijvoorbeeld sportwedstrijden.

Minister Lieten wil voor de jongeren graag een soort Studio Brussel en MNM op televisie. "Ik heb de VRT-directie al gevraagd om daarvoor een plan uit te werken," luidt het. Lieten wil evenwel geen Ketnet-bis. "Ketnet blijft voor de kleinsten in de vooravond en daarna komt de jongerenzender voor jongeren vanaf tien, twaalf tot achttien en iets ouder".

Uit het interview met Humo blijkt ook dat de radiozender MNM nog krediet krijgt van de minister: "MNM hoeft voor mij Q-Music niet te beconcurreren. Voor mij telt het bereik." Volgens Lieten bereikt MNM elke dag een half miljoen jongeren die andere zenders niet bereiken.

Het marktaandeel van de openbare omroep mag voor de minister zelfs zakken, op voorwaarde dat hij meer doelgroepen bereikt en op al zijn andere doelstellingen goed scoort. Over de toekomst van het VRT-gebouw wilde Lieten niets kwijt, behalve dat de VRT zeker in Brussel blijft.

"Er komt een derde tv-kanaal en dat wordt de kinder- en jongerenzender," zegt Lieten in een interview met het weekblad Humo, dat dinsdag verschijnt. Volgens Vlaams minister-president Kris Peeters maakt Lieten evenwel "voorbarige conclusies". "Of er al dan niet een derde tv-net komt voor de VRT maakt onderdeel uit van de nieuwe beheersovereenkomst en die is nog niet goedgekeurd door de Vlaamse regering", zegt Peeters in een reactie op de aankondiging van Lieten. De meerderheidspartijen in het Vlaams Parlement hebben onlangs een resolutie goedgekeurd over de nieuwe beheersovereenkomst. Daarin wordt de mogelijkheid van een derde kanaal "zeer voorzichtig" voorzien, voegt Peeters eraan toe. Minister Lieten moet dus eerst met een ontwerp van beheersovereenkomst naar de Vlaamse regering trekken. Daarna volgt de beslissing. Aan de Reyerslaan wordt al een tijd aangedrongen op een derde kanaal, dat zou ontstaan uit de ontdubbeling van Canvas en Ketnet. De VRT wil met het derde kanaal kinderen en jongeren bereiken die nu vaak hun programma's onderbroken zien worden door bijvoorbeeld sportwedstrijden. Minister Lieten wil voor de jongeren graag een soort Studio Brussel en MNM op televisie. "Ik heb de VRT-directie al gevraagd om daarvoor een plan uit te werken," luidt het. Lieten wil evenwel geen Ketnet-bis. "Ketnet blijft voor de kleinsten in de vooravond en daarna komt de jongerenzender voor jongeren vanaf tien, twaalf tot achttien en iets ouder". Uit het interview met Humo blijkt ook dat de radiozender MNM nog krediet krijgt van de minister: "MNM hoeft voor mij Q-Music niet te beconcurreren. Voor mij telt het bereik." Volgens Lieten bereikt MNM elke dag een half miljoen jongeren die andere zenders niet bereiken. Het marktaandeel van de openbare omroep mag voor de minister zelfs zakken, op voorwaarde dat hij meer doelgroepen bereikt en op al zijn andere doelstellingen goed scoort. Over de toekomst van het VRT-gebouw wilde Lieten niets kwijt, behalve dat de VRT zeker in Brussel blijft.