Zowel het binnenlands verkeer, het internationaal verkeer als de vrachtsector gaan erop vooruit, zo meldt de spoorwegmaatschappij woensdag. Het operationeel verlies (ebitda) van de NMBS wordt gehalveerd, van 143 miljoen euro naar 74 miljoen euro.

De toepassing van de boekhoudkundige norm IFRS heeft een bijkomende positieve invloed, wat het bedrijfsresultaat op -14,7 miljoen euro brengt. In vergelijking met een jaar eerder stegen de energieprijzen met maar liefst een kwart, tot 80,9 miljoen euro. Die stijging heeft volgens de NMBS een "sterke invloed" op de resultaten van de verschillende bedrijfstakken.

De omzet van het binnenlands reizigersverkeer steeg tijdens de eerste jaarhelft met 1,8 procent, tot 744,5 miljoen euro. De NMBS schrijft die stijging vooral toe aan "het toegenomen gebruik van de voordelige abonnementen (+4 procent)".

Jongeren blijken meer voor de trein te kiezen als vervoermiddel voor hun verplaatsingen naar school of universiteit (+7,1 procent). De verkochte schooltreinkaarten kenden een toename met 6 procent, de Campuskaarten met 15,1 procent. Ook het aantal reizen voor woon-werkverkeer nemen volgens de NMBS toe, met een stijging van 2,6 procent bij de trajecttreinkaarten.

Zowel het binnenlands verkeer, het internationaal verkeer als de vrachtsector gaan erop vooruit, zo meldt de spoorwegmaatschappij woensdag. Het operationeel verlies (ebitda) van de NMBS wordt gehalveerd, van 143 miljoen euro naar 74 miljoen euro. De toepassing van de boekhoudkundige norm IFRS heeft een bijkomende positieve invloed, wat het bedrijfsresultaat op -14,7 miljoen euro brengt. In vergelijking met een jaar eerder stegen de energieprijzen met maar liefst een kwart, tot 80,9 miljoen euro. Die stijging heeft volgens de NMBS een "sterke invloed" op de resultaten van de verschillende bedrijfstakken. De omzet van het binnenlands reizigersverkeer steeg tijdens de eerste jaarhelft met 1,8 procent, tot 744,5 miljoen euro. De NMBS schrijft die stijging vooral toe aan "het toegenomen gebruik van de voordelige abonnementen (+4 procent)". Jongeren blijken meer voor de trein te kiezen als vervoermiddel voor hun verplaatsingen naar school of universiteit (+7,1 procent). De verkochte schooltreinkaarten kenden een toename met 6 procent, de Campuskaarten met 15,1 procent. Ook het aantal reizen voor woon-werkverkeer nemen volgens de NMBS toe, met een stijging van 2,6 procent bij de trajecttreinkaarten.