Dat schrijven de kranten van Mediahuis.

Het bestaande ­financieringsakkoord voor de bonden dateert uit 2008 werd midden dit jaar opgezegd door de directie. Het loopt eind dit jaar af.

Met het opschorten van de onderhandelingen reageert de NMBS-top op de stakingsaanzegging van de spoorbonden voor januari.

"De spoorbonden mogen dat chantage noemen", aldus een lid van de directie in De Standaard. "Wel, vijf dagen staken is ook chantage."

Volgens het bestaande akkoord kunnen de spoorbonden jaarlijks rekenen op ruim 10 miljoen euro. Het geld wordt onder meer gebruikt om de tientallen volledige of gedeeltelijke vrijgestelden te betalen. Als het akkoord afloopt, worden zij niet langer gecompenseerd. "Wie vrijgesteld is voor vakbondswerk, zou dan in principe gewoon aan de slag moeten", aldus een directielid.

'Aanpassen aan de tijd'

De directie wil al langer het systeem herzien. Naast het geld voor de vrijgestelden gaat ook een fors deel van de 10 miljoen naar de vakbondspremies. Dat is een bedrag van 125 euro dat de bonden krijgen om het lidgeld voor hun leden deels te compenseren.

Maar de bonden krijgen dat bedrag ook voor werknemers die geen lid zijn van de vakbond. En er wordt ook uitgekeerd voor 4.000 werknemers die er niet langer zijn (sinds 2008 waren er afvloeiingen).

Nu de NMBS fors moet besparen, is de directie vastbesloten om ook de kostprijs van de spoorbond "aan te passen aan deze tijd", aldus de kranten van Mediahuis.

(Belga/RR)

Dat schrijven de kranten van Mediahuis.Het bestaande ­financieringsakkoord voor de bonden dateert uit 2008 werd midden dit jaar opgezegd door de directie. Het loopt eind dit jaar af.Met het opschorten van de onderhandelingen reageert de NMBS-top op de stakingsaanzegging van de spoorbonden voor januari. "De spoorbonden mogen dat chantage noemen", aldus een lid van de directie in De Standaard. "Wel, vijf dagen staken is ook chantage."Volgens het bestaande akkoord kunnen de spoorbonden jaarlijks rekenen op ruim 10 miljoen euro. Het geld wordt onder meer gebruikt om de tientallen volledige of gedeeltelijke vrijgestelden te betalen. Als het akkoord afloopt, worden zij niet langer gecompenseerd. "Wie vrijgesteld is voor vakbondswerk, zou dan in principe gewoon aan de slag moeten", aldus een directielid.De directie wil al langer het systeem herzien. Naast het geld voor de vrijgestelden gaat ook een fors deel van de 10 miljoen naar de vakbondspremies. Dat is een bedrag van 125 euro dat de bonden krijgen om het lidgeld voor hun leden deels te compenseren. Maar de bonden krijgen dat bedrag ook voor werknemers die geen lid zijn van de vakbond. En er wordt ook uitgekeerd voor 4.000 werknemers die er niet langer zijn (sinds 2008 waren er afvloeiingen).Nu de NMBS fors moet besparen, is de directie vastbesloten om ook de kostprijs van de spoorbond "aan te passen aan deze tijd", aldus de kranten van Mediahuis.(Belga/RR)