Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Niels Saelens
door Niels Saelens

Consument kan een beetje profiteren van fusie Albert Heijn en Delhaize

Niels Saelens
door Niels Saelens

"Onduidelijkheid Belgische Albert Heijn-winkels"

Voor de CEO van Ahold, Dick Boer, is het momenteel nog te vroeg om iets te zeggen over de 31 Albert-Heijn-winkels in België. Dat zei hij tijdens een persconferentie.

Tijdens het gesprek wees hij op de onderzoeken door de mededingingsautoriteiten, die wel enige tijd in beslag zullen nemen. De twee partners willen de operatie medio volgend jaar afronden.

Voorts werd vaak de klemtoon gelegd op de "fusie tussen gelijken", waarbij onder meer verwezen werd naar de pariteit in het bestuur en management.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Verovering Amerikaanse markt

'In de laatste 3 jaar is de markt in de VS (60% van omzet Ahold Delhaize) sneller geconsolideerd dan in de 20 jaar voordien", zegt Frans Muller, topman van Delhaize Group.

Niels Saelens
door Niels Saelens

"Angst zit met name bij de Belgen"

"De fusie van supermarktconcerns Ahold en Delhaize zal vooral in België leiden tot zorgen om de werkgelegenheid", zegt Michiel Wallaard, bestuurder van de Nederlandse vakbond CNV.

Volgens hem zullen er op korte termijn geen banen verdwijnen op de werkvloer in Nederland. Wel zijn er speculaties over "dubbelingen" met name op het hoofdkantoor en in de logistiek.

Vooral qua logistiek zijn de Nederlanders volgens hem in het voordeel. Vanwege de lagere lonen in Nederland en de soepelere regelgeving met betrekking tot werken in de nacht, zal de angst voor banenverlies met name bij de Belgen zitten, meent de vakbondsbestuurder.

Niels Saelens
door Niels Saelens

"We gaan roots beide bedrijven blijven respecteren"

"We gaan de roots van beide bedrijven respecteren", laat de nieuwe voorzitter van Ahold Delhaize, Mats Janson weten.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Volg hier de persconferentie van Ahold en Delhaize

Om 12 uur geeft de directie van Ahold en Delhaize meer uitleg bij de fusie van de supermarktketens op een persconferentie. Je kan de livestream hier volgen.

Niels Saelens
door Niels Saelens

'Veel grote leveranciers hebben hun huiswerk al gemaakt'

"Voor de leveranciers van Ahold en Delhaize zal er veel veranderen. De multinationals, de grote fabrikanten, hebben een paar geleden wel al hun huiswerk gemaakt. Velen van hen hebben hun prijzen al geharmoniseerd in de Benelux en zelfs als op Europees niveau. Maar die evolutie zal zich nog verder doorzetten. Albert Heijn en Delhaize hebben voor bepaalde huismerkproducten ook dezelfde leveranciers, daar zal zeker nog wel iets gebeuren", reageert Stef Van Rompaey, hoofdredacteur bij StoreCheck Magazine.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Geen effect op Nederlandse werkgelegenheid

Het Financieele Dagblad meldt: De fusie heeft geen effect op de Nederlandse werkgelegenheid, zo liet het Ahold-bestuur aan Nederlandse vakbonden weten.

Niels Saelens
door Niels Saelens

"Geen veranderingen bij Albert Heijn België tot midden 2016"

Uit een bijzondere ondernemingsraad bij Albert Heijn blijkt dat er voorlopig geen gevolgen zijn voor Albert Heijn België op het vlak van onder meer tewerkstelling en arbeidsvoorwaarden tot midden 2016.

"De twee merken blijven tot nader order naast elkaar bestaan en hun eigen strategie volgen", zegt Thomas Vanbiervliet, bestendig secretaris voor de liberale vakbond ACLVB.

"Als vakbond nemen wij akte van de fusieplannen, maar we blijven uiteraard waakzaam voor de gevolgen op langere termijn. Ik kan me voorstellen dat de fusie goed nieuws is voor aandeelhouders en misschien ook bedrijfsmatig een goed idee is, maar voor het personeel op de werkvloer is het altijd afwachten wat een dergelijke operatie zal betekenen", klinkt het.

Niels Saelens
door Niels Saelens

"Werkgelegenheidsgarantie onbeperkt, behalve voor Delhaize Corporate"

Volgens de vakbondssecretaris Veerle Verleyen van LBC is de werkzekerheid "onbeperkt" gegarandeerd, behalve voor Delhaize Corporate. Voor de voor de ondersteunde diensten is er maar een garantie tot 1 januari 2016. LBC en BBTK blijven daarom waakzaam op de lange termijn.

Bij Delhaize werken op holdingniveau 90 mensen, nog eens 70 mensen werken in een overkoepelende Europese IT-afdeling.

De mededeling van de directie is "redelijk geruststellend", aldus Verleyen van de christelijke bediendebond. De afspraken in het kader van de herstructurering van vorig jaar blijven gegarandeerd, deelde de directie mee.

Niels Saelens
door Niels Saelens

"Ahold Delhaize zal op 2 fronten druk op de Belgische concurrentie opvoeren"

"Ahold Delhaize zal op twee fronten de druk op de Belgische concurrentie opvoeren. In de eerste plaats in verkoop van voedingsproducten. De kleine leveranciers in de Benelux zullen het moeilijk krijgen. Het aankoopvolume wordt fors groter, dat maakt een prijsoffensief mogelijk. En dan is er de non-food. Als Bol.com (onderdeel van Ahold) geïntegreerd wordt in de 800 winkels van Delhaize, dat vallen ze de Belgische concurrenten ook op dat front aan. (Bijvoorbeeld Collishop van Colruyt Group, red.). Bol.com wordt zo zeker de e-commerce kolos in de Benelux", reageert Jorg Snoeck van RetailDetail.

Niels Saelens
door Niels Saelens

"Leveranciers vragen om geharmoniseerde aankoopvoorwaarden"

De analistenbriefing is afgelopen. Een van de laatste antwoorden was zeer veelzeggend: "We gaan aan onze leveranciers vriendelijke, maar kordaat om geharmoniseerde aankoopvoorwaarden vragen." Lees: Ahold-Delhaize zal lagere inkoopprijzen doordrukken zowel in de VS, maar ook in de Benelux.

Niels Saelens
door Niels Saelens

"Besparingen onmogelijk zonder ontslagen"

Volgens Trends-redacteur Stijn Fockedey zal 30 tot 35 procent van de 500 miljoen euro aan besparingen worden gezocht in een algemene verlaging van de werkingskosten.

"Dat is toch vrij veel. Het lijkt onmogelijk om dit zonder ontslagen te bereiken", aldus de redacteur.

Niels Saelens
door Niels Saelens

"Geen drastische prijsdalingen in België"

Volgens Gino Van Ossel, professor marketing zal er niet veel veranderen voor de Belgische consument. "Merknaam Albert Heijn zal wellicht uitdoven in België, consument zal pas verschil zien vanaf 2016", zegt hij aan het radio 2-programma 'De Inspecteur'.

De professor is er van overtuigd dat de Belgische prijzen niet drastisch zullen dalen. "De keten moet rekening houden met de lokale marktomstandigheden", aldus Van Ossel.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Analist is kritisch over de kostenbesparingen

Analist is kritisch over de kostenbesparingen. "Aangezien er een integratiekost van 350 miljoen is, lijkt 500 miljoen euro aan efficiëntiewinsten zeer bescheiden en eigenlijk te laag."

"Dank u voor uw reactie", reageert Dick Boer.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Geen Belg in topmanagement

Er zal geen enkele Belg in het topmanagement zitten. Executief comité bestaat uit Dick Boer, Frans Muller, Jeff Carr, Pierre Bouchut, James McCann, Kevin Holt.

Niels Saelens
door Niels Saelens

40 à 50 procent winst voor de aandeelhouders

Ahold-Delhaize wil jaarlijks ongeveer 40 tot 50 procent van zijn winst uitkeren aan aandeelhouders, ongeveer in de lijn van wat Ahold nu doet.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Logistieke keten Delhaize blijft gespaard

Dick Boer over Albert Heijn België: "Het is nog te vroeg om te beslissen hoe we de twee verschillende merken in België zullen uitspelen."

Voorlopig blijft de logistieke keten van Delhaize gespaard. Belgische Albert Heijn winkels blijven vanuit Nederland worden beleverd.

Niels Saelens
door Niels Saelens

350 miljoen euro eenmalige kosten

De (eenmalige) kosten van de integratie wordt geraamd op 350 miljoen euro, maar het management houdt ook nog rekening dat het bedrag nog 100 miljoen euro hoger kan uitvallen.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Delhaize 16de Bel20-overname sinds lancering index in 1991

Delhaize is het 16de Belgisch Bel20-bedrijf dat wordt overgenomen sinds de lancering van de index in 1991. Het is de eerste onderneming die de afgelopen tien jaar in buitenlandse handen valt.

Niels Saelens
door Niels Saelens

"Afwachting goedkeuring transactie"

Dick Boer: "Nog te vroeg om te spreken over mogelijke ingrepen in het winkelnetwerk. Eerst moet de transactie nog worden goedgekeurd."

Niels Saelens
door Niels Saelens

"Hoeveel van de besparingen vloeien terug naar lagere prijzen?"

Analist van Morgan Stanley vraagt hoeveel van de voorziene jaarlijkse besparingen van 500 miljoen euro Ahold-Delhaize zal terug moeten vloeien naar lagere prijzen. Zowel bij Delhaize België als bij Ahold VS, loopt de omzet terug.

Muller: "Beide bedrijven hebben nu al besparingsprogramma's lopen om die efficiëntiewinsten terug te investeren in lagere prijzen. Die programma's zullen blijven doorlopen."

Niels Saelens
door Niels Saelens

"Besparingen door grotere inkoopvolume"

Frans Muller, topman van Delhaize Group, die verantwoordelijk wordt voor de integratie: Meeste besparingen zullen komen van groter inkoopvolume, in het bijzonder in de VS. Daar zal de aankoop nog meer worden gecentraliseerd."

Niels Saelens
door Niels Saelens

Koers Ahold omhoog

De beurskoers van Ahold is vanmorgen direct na opening van de beurs stevig naar omhoog geschoten. Die van Delhaize daalde. De handel in het aandeel Delhaize werd gisteren nog stilgelegd omdat speculanten te hevig reageerden op het nieuws over een nakende samensmelting.

Niels Saelens
door Niels Saelens

"Doorgroeimogelijkheden personeel"

Nog eens Dick Boer: "Alle gemaakte afspraken met het personeel worden gerespecteerd. Het nieuwe bedrijf zal ook meer doorgroeimogelijkheden bieden voor hen. Naar onze leveranciers toe: we streven naar een duurzame relatie met onze leveranciers. Ook voor hen zijn er nieuwe mogelijkheden door de extra schaalgrootte."

Niels Saelens
door Niels Saelens

"Meer schaalgrootte"

Dick Boer aan het woord bij de analistenbriefing: "De reden voor de transactie: meer schaalgrootte, complentaire activiteiten van sterke, lokale merken. De strategie en winkelformats zijn gelijkaardig. Ik ben er van overtuigd dat ook de twee bedrijfsculturen te verzoenen zijn."

Niels Saelens
door Niels Saelens

Werkgelegenheid gegarandeerd tot 1 juli 2017

De fusie tot Ahold Delhaize zal zeker tot 1 juli 2017 geen gevolgen hebben voor de werkgelegenheid en de loon- en arbeidsvoorwaarden bij Delhaize. Dat zei secretaris Veerle Verleyen van de christelijke bediendebond LBC woensdagochtend na afloop van bijzondere ondernemingsraad op de Delhaize-zetel in Sint-Jans-Molenbeek. Maar LBC en de socialistische BBTK blijven waakzaam op de lange termijn, omdat bij fusies vaak ondersteunende diensten samengevoegd worden.

Er zijn toch vragen over de groepszetel van Delhaize in Anderlecht, klinkt het, "maar men heeft niets specifiek over Anderlecht gezegd". De fusiezetel komt in het Nederlandse Zaandam, de Europese zetel in Brussel. Ook voor de depots, de logistiek, is er voorbehoud.

Ook Jan De Weghe van BBTK tekent voorbehoud aan. "Je kan een fusie vergelijken met een huwelijk tussen twee mensen die vandaag apart wonen, met de twee afzonderlijke bedrijven. Maar als je samenwoont ga je niet onmiddellijk alle apparaten aan de deur zetten. Je gaat eerst kijken wat bijvoorbeeld de beste wasmachine is, en dan beslis je."

Vakbondsacties zijn momenteel niet aan de orde of te verwachten, klinkt het bij de bonden. De vakbondsvertegenwoordigers zakken nu af naar de werkvloer.

(Belga)

Niels Saelens
door Niels Saelens

Topmanagers blijven

Alle topmanagers blijven aan boord, maar krijgen andere posten toegewezen. Financieel directeur Pierre Bouchut van Delhaize Group wordt bijvoorbeeld operationeel directeur van de Europese activiteiten. Zijn tegenhanger bij Ahold, Jeff Carr wordt CFO van de nieuwe groep.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Meer info binnen 20 minuten

Binnen 20 minuten verschaffen Ahold en Delhaize meer uitleg aan analisten. Dit zijn onderwerpen die zeker zullen passeren:

-Of er winkels zullen worden gesloten in Europa of in de VS.

-Wat er gebeurt met de 30-tal Belgische winkels van Albert Heijn. Blijven die bestaan, worden die omgevormd tot Delhaizes of worden ze gesloten.

-Hoe de 500 miljoen aan kostenbesparingen worden ingevuld: besparingen in de algemene werkingskosten (bijvoorbeeld samensmelten van de overkoepelende diensten.) of beter aankoopvoorwaarden door gezamenlijk in te kopen. Daar aan gekoppeld of de Belgische winkels volledig vanuit Nederland zouden worden beleverd. Dat zou betekenen dat de Belgische distributiecentra zouden sluiten.

-Hoe de fiscale structuur er zal uitzien. Ahold optimaliseert zijn belastingen onder meer via de Nederlandse Antillen. Delhaize werkt via Luxemburg.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Hoofdkantoor in Nederland

Ahold Delhaize zal zijn hoofdkantoor in Nederland hebben. Het Europese hoofdkantoor komt in Brussel. "Delhaize zal in België het leidende merk van de combinatie blijven en het merk zal vanuit het hoofdkantoor in Brussel worden aangestuurd", zeggen de supermarktketens.

Niels Saelens
door Niels Saelens

500 miljoen euro besparen

De kosten voor de integratie van de activiteiten worden geraamd op 350 miljoen euro. Men hoopt ten laatste drie jaar na het afronden van de overname om een jaarlijkse besparing van 500 miljoen euro te realiseren.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Goedkeuring mededingingsautoriteiten?

Naast goedkeuring van de aandeelhouders van de beide bedrijven moeten ze ook nog de goedkeuring krijgen van de toezichthouders van de mededingingsautoriteiten. Men verwacht dat de overname midden 2016 rond zal zijn.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Infografiek Delhaize en Ahold

Delhaize
© Delhaize
Niels Saelens
door Niels Saelens

Persconferentie om 12 uur

Om 12 uur houden de topmannen van Delhaize en Ahold een persconferentie in Brussel.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Afwachting goedkeuring aandeelhouders

Het management en bestuursraden van Ahold en van Delhaize Group hebben de overname unaniem goedgekeurd. De overname moet nu wel nog door alle aandeelhouders worden goedgekeurd. De transactie gebeurt volledig in aandelen.

Wided Bouchrika
door Wided Bouchrika

'Schaalgrootte geen probleem'

Twee jaar geleden reageerde Pierre-Olivier Beckers, de voorganger van huidig Delhaize topman Frans Muller, zo op de vraag of zijn Amerikaanse ketens niet te klein waren in de VS:

"De keten kan de concurrentie met Walmart aan. Het is vooral een kwestie van marktaandeel op regionaal niveau. In de meeste van onze regio's zijn we nog altijd het nummer één of twee. Dan is schaalgrootte geen probleem."

Maar nu heeft het management van Delhaize wel beslist dat het beter kan opgaan in een groter geheel.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Frans Muller wordt 'deputy ceo'

Frans Muller, de huidige topman van Delhaize Group, wordt 'deputy ceo' en rapporteert dus aan Dick Boer die de nieuwe groep leidt. Hij wordt ook verantwoordelijk voor de integratie van de activiteiten.

Wided Bouchrika
door Wided Bouchrika

Video: 'Voor uw jaarloon moet ik 299 jaar werken': rekkenvuller Albert Heijn confronteert CEO op aandeelhoudersvergadering

Een rekkenvuller van de Nederlandse supermarktketen Albert Heijn heeft op een aandeelhoudersvergadering van moederbedrijf Ahold aangeklaagd dat hij geen eerlijk loon krijgt. Bij de directie kon er enkel een moeizame glimlach vanaf.

Wided Bouchrika
door Wided Bouchrika

Frans Muller plaatsvervangend CEO

Dick Boer, huidig CEO van Ahold, wordt CEO van Ahold Delhaize. Frans Muller, huidig CEO van Delhaize, wordt plaatsvervangend CEO en Chief Integration Officer. "De transactie zal aanzienlijke waarde creëren, met verwachte jaarlijkse synergievoordelen van 500 miljoen euro, voor het eerst te behalen in het derde jaar na afronding", klinkt het in een persbericht. (Belga)

Wided Bouchrika
door Wided Bouchrika

'Fusie van gelijken'

Supermarktketens Ahold en Delhaize hebben aangekondigd dat ze willen fuseren. De bedoeling is te komen tot "een fusie van gelijken". (Belga)

Wided Bouchrika
door Wided Bouchrika

Grootste in Benelux

De nieuwe winkelketen zal wereldwijd 6.500 winkels en 380.000 werknemers tellen.

Wided Bouchrika
door Wided Bouchrika

40% Delhaize Group

Delhaize Group zal 40 procent uitmaken van de nieuwe holding Ahold-Delhaize.

Wided Bouchrika
door Wided Bouchrika

In cijfers

Wided Bouchrika
door Wided Bouchrika

Dick Boer wordt topman

Ahold en Delhaize gaan fuseren en worden zo de grootste winkelketen van de Benelux. Dick Boer wordt topman.

Wided Bouchrika
door Wided Bouchrika

'Monsterovername' is rond

LBC zwaar bezorgd

De christelijke bediendevakbond LBC is "zwaar bezorgd over de loon- en arbeidsvoorwaarden, die gerespecteerd moeten worden, en de tewerkstelling", aldus vakbondssecretaris Veerle Verleyen. Voor aanvang van de vergadering wees de LBC'ster er alvast op dat er vragen gesteld zullen worden over de gevolgen voor de administratieve en logistieke diensten en ook voor het winkelpersoneel.

Verleyen vraagt zich ook af wat de aangesloten winkeliers gaan doen, de zelfstandige winkeliers die een Delhaize-franchise uitbaten. "Hun getrouwheid aan het merk Delhaize zal bepalend zijn", klinkt het nog. In de pers circuleerden eerder verhalen over ongeruste winkeliers, wegens een andere aanpak bij Ahold.

Delhaize en Ahold fuseren

Om 7.30 uur is de bijzondere ondernemingsraad gestart waar de fusie tussen Delhaize en Ahold, de groep boven de Nederlandse supermarktketen Albert Heijn, werd aangekondigd. Dinsdag meldde Ahold al dat de onderhandelingen over de mogelijke fusie in een eindfase zitten, maar dat er nog geen definitief akkoord was. De mededeling kwam er nadat via de Nederlandse krant Het Financieele Dagblad gelekt was dat de topman van Ahold, Dick Boer, het fusiebedrijf zou gaan leiden. Het hoofdkwartier zou in Nederland komen te staan. Nadien schortte beursregulator FSMA de notering van het Delhaize-aandeel op. Op het moment van de schorsing, rond 15.15 uur, stond het aandeel Delhaize op een winst van meer dan 8 procent. christelijke bediendevakbond