KBC zal in het tweede kwartaal een eenmalige nettoprovisie aanleggen (voor belastingen) van 162 miljoen euro als gevolg van een van een vorige week in Hongarije goedgekeurde wet op kredieten aan particulieren.

De nieuwe regeling die onder meer opgelegde wijzigingen van rentevoeten ongedaan maakt, heeft gevolgen voor de Hongaarse dochter K&H Bank. Mogelijk komt er nog een bijkomende impact van 70 miljoen euro.

"KBC Groep wenst de markt en zijn stakeholders te informeren dat die nieuwe wetgeving een invloed zal hebben op zijn resultaten voor het tweede kwartaal van 2014", luidt het dinsdag voorbeurs.

Krediet aan particulieren

De bewuste wet werd vorige vrijdag door het Hongaarse parlement goedgekeurd en heeft betrekking op kredieten aan particulieren in zowel vreemde valuta als de forint. De wet verbiedt in geval van vreemde valuta het gebruik van wisselkoersmarges en stelt dat de toegepaste 'bied-laatspreads' retroactief gecorrigeerd moeten worden.

Ook maakt de wet alle unilaterale wijzigingen van rentevoeten en commissies door de banken ongedaan. Later dit jaar zal in een tweede wet concreet bepaald worden hoe dat financieel met de klanten moet worden geregeld. Mogelijk komt ook nog een bijkomende impact van 70 miljoen euro (voor belastingen). Dat zou het geval zijn als de Hongaarse toezichthouder niet instemt met de door de Hongaarse banksector voorgestelde methode voor de berekening van de door klanten teveel betaalde bedragen en de verwijlintresten daarop.

De Hongaarse regering kondigde voor de twee jaarhelft bovendien een volledige afbouw van particuliere kredieten in vreemde valuta aan. Met eventuele hieraan gelieerde bijkomende kosten is nog geen rekening gehouden.

Orban

Toen de omstreden Viktor Orban in april de parlementsverkiezingen won met zijn rechtse Fidesz-partij, zwoer hij om particuliere leningen in vreemde valuta te bannen, waarbij het kostenplaatje voor de banken is. Vele Hongaren konden hun lening in buitenlandse valuta, veelal Zwitserse frank, niet meer afbetalen nadat de koers van forint ten tijde van de economische crisis in 2008 kelderde. De Hongaren moesten met andere woorden meer forint pompen in hun lening, die uitgedrukt was in de veel sterke Zwitserse frank.

'Oneerlijke kosten'

De nieuwe wet verplicht de banken 'oneerlijke kosten' terug te betalen aan clïenten die samen voor een totaal van 20,6 miljard euro aan uitstaande leningen hebben staan. De wet staat toe om tot 2004 terug te gaan om die 'oneerlijke' unilaterale wijzigingen te bepalen. Unilaterale wijzigingen aan contracten zijn volgens de wet oneerlijk, tenzij door de bank anders bewezen voor de rechtbank.

De banken hebben een maand de tijd om naar de rechter te trekken. (Belga/BO)

KBC zal in het tweede kwartaal een eenmalige nettoprovisie aanleggen (voor belastingen) van 162 miljoen euro als gevolg van een van een vorige week in Hongarije goedgekeurde wet op kredieten aan particulieren. De nieuwe regeling die onder meer opgelegde wijzigingen van rentevoeten ongedaan maakt, heeft gevolgen voor de Hongaarse dochter K&H Bank. Mogelijk komt er nog een bijkomende impact van 70 miljoen euro. "KBC Groep wenst de markt en zijn stakeholders te informeren dat die nieuwe wetgeving een invloed zal hebben op zijn resultaten voor het tweede kwartaal van 2014", luidt het dinsdag voorbeurs. Krediet aan particulierenDe bewuste wet werd vorige vrijdag door het Hongaarse parlement goedgekeurd en heeft betrekking op kredieten aan particulieren in zowel vreemde valuta als de forint. De wet verbiedt in geval van vreemde valuta het gebruik van wisselkoersmarges en stelt dat de toegepaste 'bied-laatspreads' retroactief gecorrigeerd moeten worden. Ook maakt de wet alle unilaterale wijzigingen van rentevoeten en commissies door de banken ongedaan. Later dit jaar zal in een tweede wet concreet bepaald worden hoe dat financieel met de klanten moet worden geregeld. Mogelijk komt ook nog een bijkomende impact van 70 miljoen euro (voor belastingen). Dat zou het geval zijn als de Hongaarse toezichthouder niet instemt met de door de Hongaarse banksector voorgestelde methode voor de berekening van de door klanten teveel betaalde bedragen en de verwijlintresten daarop. De Hongaarse regering kondigde voor de twee jaarhelft bovendien een volledige afbouw van particuliere kredieten in vreemde valuta aan. Met eventuele hieraan gelieerde bijkomende kosten is nog geen rekening gehouden.OrbanToen de omstreden Viktor Orban in april de parlementsverkiezingen won met zijn rechtse Fidesz-partij, zwoer hij om particuliere leningen in vreemde valuta te bannen, waarbij het kostenplaatje voor de banken is. Vele Hongaren konden hun lening in buitenlandse valuta, veelal Zwitserse frank, niet meer afbetalen nadat de koers van forint ten tijde van de economische crisis in 2008 kelderde. De Hongaren moesten met andere woorden meer forint pompen in hun lening, die uitgedrukt was in de veel sterke Zwitserse frank. 'Oneerlijke kosten'De nieuwe wet verplicht de banken 'oneerlijke kosten' terug te betalen aan clïenten die samen voor een totaal van 20,6 miljard euro aan uitstaande leningen hebben staan. De wet staat toe om tot 2004 terug te gaan om die 'oneerlijke' unilaterale wijzigingen te bepalen. Unilaterale wijzigingen aan contracten zijn volgens de wet oneerlijk, tenzij door de bank anders bewezen voor de rechtbank. De banken hebben een maand de tijd om naar de rechter te trekken. (Belga/BO)