Vorige zomer verkregen ze alle vergunningen van de VREG (Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en de Gasmarkt) en eind 2010 gebeurde hetzelfde in Wallonië (bij de CWAPE, de tegenhanger van de VREG). Ook de Brusselse vergunning is nog slechts een kwestie van weken.

Volgens de oprichters bieden de liberalisering van de energiemarkt ook anno 2011 nog ongekende mogelijkheden, zowel qua prijszetting (goedkopere elektriciteit) als op het vlak van klanten. Elexys zegt radicaal te mikken op kmo's over heel België aan wie ze een elektriciteitsfactuur voorspiegelen die gegarandeerd 15 tot 20 procent goedkoper is dan de geldende marktprijzen.

De nieuwe leverancier speelt daarbij ook de kaart van transparantie. "Sommige elektriciteitsleveranciers hebben er belang bij om de prijszetting complex te houden, wat leidt naar een zwaardere factuur," zegt Jean-Charles Carrette. "Wij willen volledig transparant zijn en zelfs meedenken met de bedrijven waar ze besparingen kunnen doen."

Elexys heeft, in samenwerking met Duitse universiteiten, zijn businessmodel en zijn eigen rendabiliteit -met lage overheadkosten- grondig bestudeerd. Tegen eind 2013 wordt gemikt op een omzet van 22 miljoen euro en met een aanbod van 300 gigawatt uur. De kilowatts worden aangekocht op de elektriciteitsbeurzen zoals APX en Belpex.

Er wordt voor de levering gebruik gemaakt van het bestaande netwerk (Eandis, Infrax). Daarnaast wil Elexys ook een helpende hand uitsteken aan kmo's, die soms zwaar geïnvesteerd hebben in eigen hernieuwbare energie installaties (zoals zonnepanelen) maar met een overschot aan productie zitten die ze moeilijk of tegen onaantrekkelijke prijzen kwijt geraken aan het netwerk. "Elexys wil deze autonome producten van hernieuwbare energie wél een normale prijs aanbieden," zegt Jean-Charles Carrette.

"Overigens willen we ook zelf investeren in hernieuwbare energie (fotovoltaïsche installaties) om zo minder afhankelijk te worden van de grote spelers." Last but not least wil Elexys ook een voortrekkersrol spelen bij de opkomst van meer en meer elektrisch aangedreven auto's. Er wordt daarbij mee geïnvesteerd in elektrische laadpalen.

Elexys opereert vanuit Kortrijk en heeft inmiddels ook al enkele tientallen klanten binnengehaald. Het startkapitaal bedraagt 200.000 euro en wordt gedragen door Jean-Charles Carrette zelf (25 procent), door zijn vennoot Eric Olivier (25 procent) en door de via familie Carrette gecontroleerde bedrijven Socarim en Socatrust, die samen 50 procent inbrengen.
(Karel Cambien)

Vorige zomer verkregen ze alle vergunningen van de VREG (Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en de Gasmarkt) en eind 2010 gebeurde hetzelfde in Wallonië (bij de CWAPE, de tegenhanger van de VREG). Ook de Brusselse vergunning is nog slechts een kwestie van weken. Volgens de oprichters bieden de liberalisering van de energiemarkt ook anno 2011 nog ongekende mogelijkheden, zowel qua prijszetting (goedkopere elektriciteit) als op het vlak van klanten. Elexys zegt radicaal te mikken op kmo's over heel België aan wie ze een elektriciteitsfactuur voorspiegelen die gegarandeerd 15 tot 20 procent goedkoper is dan de geldende marktprijzen. De nieuwe leverancier speelt daarbij ook de kaart van transparantie. "Sommige elektriciteitsleveranciers hebben er belang bij om de prijszetting complex te houden, wat leidt naar een zwaardere factuur," zegt Jean-Charles Carrette. "Wij willen volledig transparant zijn en zelfs meedenken met de bedrijven waar ze besparingen kunnen doen." Elexys heeft, in samenwerking met Duitse universiteiten, zijn businessmodel en zijn eigen rendabiliteit -met lage overheadkosten- grondig bestudeerd. Tegen eind 2013 wordt gemikt op een omzet van 22 miljoen euro en met een aanbod van 300 gigawatt uur. De kilowatts worden aangekocht op de elektriciteitsbeurzen zoals APX en Belpex. Er wordt voor de levering gebruik gemaakt van het bestaande netwerk (Eandis, Infrax). Daarnaast wil Elexys ook een helpende hand uitsteken aan kmo's, die soms zwaar geïnvesteerd hebben in eigen hernieuwbare energie installaties (zoals zonnepanelen) maar met een overschot aan productie zitten die ze moeilijk of tegen onaantrekkelijke prijzen kwijt geraken aan het netwerk. "Elexys wil deze autonome producten van hernieuwbare energie wél een normale prijs aanbieden," zegt Jean-Charles Carrette. "Overigens willen we ook zelf investeren in hernieuwbare energie (fotovoltaïsche installaties) om zo minder afhankelijk te worden van de grote spelers." Last but not least wil Elexys ook een voortrekkersrol spelen bij de opkomst van meer en meer elektrisch aangedreven auto's. Er wordt daarbij mee geïnvesteerd in elektrische laadpalen. Elexys opereert vanuit Kortrijk en heeft inmiddels ook al enkele tientallen klanten binnengehaald. Het startkapitaal bedraagt 200.000 euro en wordt gedragen door Jean-Charles Carrette zelf (25 procent), door zijn vennoot Eric Olivier (25 procent) en door de via familie Carrette gecontroleerde bedrijven Socarim en Socatrust, die samen 50 procent inbrengen. (Karel Cambien)