Charter Communications is volgens Bloomberg News de vierde kabeltv-maatschappij in de VS. De grootste, Comcast, sloot vorig jaar een akkoord om de tweede in rang, Time Warner Cable (TWC), voor 45 miljard dollar te kopen, maar die transactie werd vorige maand door de regulator op basis van anti-monopolieregels ongedaan gemaakt.

Het voorstel dat nu op tafel ligt, en dat volgens Bloomberg vandaag dinsdag, na een verlengd weekend, officieel ondertekend kan worden, is opvallend gul. Charter Communications biedt 14 procent meer dan de sluitingsprijs van de TWC-aandelen op vrijdag, het grootste deel in cash en het andere deel in aandelen. Het bod ligt maar liefst 47 procent hoger dan wat Charter vorig jaar voor TWC had geboden.

Netflix

De miljardair achter Charter Communications, John Malone(74), zou het bod mogelijk gemaakt hebben (altijd volgens Bloomberg) met zijn toezegging om, via zijn bedrijf Liberty Media Corp, voor 5 miljard dollar aan nieuwe aandelen van Charter te kopen.

De maneuvers rond kabelmaatschappijen gebeuren in een Amerikaanse markt, waar de rol van kabeltv vermindert, en waar de kabelmaatschappijen opboksen tegen nieuwe concurrenten als Netflix.

Door groter te worden, willen de kabelmaatschappijen goedkoper worden, door op personeel te bezuinigen of door een grotere machtspositie te verwerven tijdens onderhandelingen met tv-zenders.

Europese speler

Het bod van Charter Communication volgt op de komst van een nieuwe, Europese speler op de Amerikaanse kabelmarkt. Altice SA, het bedrijf van de Franse miljardair Patrick Drahi, kocht vorige week de kleinere kabelmaatschappij Suddenlink voor 9 miljard dollar. Altice, dat zijn zetel in Luxemburg heeft, zou ook de ambitie hebben om TWC te kopen, ondanks een oplopende schuldenlast. Drahi zou een aantal banken hebben warmgemaakt voor zijn plannen.

Maar volgens Bloomberg valt te betwijfelen of Altice 55 miljard kan mobiliseren.

Als de Charter-aankoop doorgaat, en als het bedrijf nog een kleinere speler, Bright House, kan kopen, komt het uit op 23 miljoen klanten, niet zoveel meer achter bij koploper Comcast dat volgens The Huffington Post goed 27 miljoen klanten heeft.

Charter Communications is volgens Bloomberg News de vierde kabeltv-maatschappij in de VS. De grootste, Comcast, sloot vorig jaar een akkoord om de tweede in rang, Time Warner Cable (TWC), voor 45 miljard dollar te kopen, maar die transactie werd vorige maand door de regulator op basis van anti-monopolieregels ongedaan gemaakt. Het voorstel dat nu op tafel ligt, en dat volgens Bloomberg vandaag dinsdag, na een verlengd weekend, officieel ondertekend kan worden, is opvallend gul. Charter Communications biedt 14 procent meer dan de sluitingsprijs van de TWC-aandelen op vrijdag, het grootste deel in cash en het andere deel in aandelen. Het bod ligt maar liefst 47 procent hoger dan wat Charter vorig jaar voor TWC had geboden.De miljardair achter Charter Communications, John Malone(74), zou het bod mogelijk gemaakt hebben (altijd volgens Bloomberg) met zijn toezegging om, via zijn bedrijf Liberty Media Corp, voor 5 miljard dollar aan nieuwe aandelen van Charter te kopen.De maneuvers rond kabelmaatschappijen gebeuren in een Amerikaanse markt, waar de rol van kabeltv vermindert, en waar de kabelmaatschappijen opboksen tegen nieuwe concurrenten als Netflix. Door groter te worden, willen de kabelmaatschappijen goedkoper worden, door op personeel te bezuinigen of door een grotere machtspositie te verwerven tijdens onderhandelingen met tv-zenders.Het bod van Charter Communication volgt op de komst van een nieuwe, Europese speler op de Amerikaanse kabelmarkt. Altice SA, het bedrijf van de Franse miljardair Patrick Drahi, kocht vorige week de kleinere kabelmaatschappij Suddenlink voor 9 miljard dollar. Altice, dat zijn zetel in Luxemburg heeft, zou ook de ambitie hebben om TWC te kopen, ondanks een oplopende schuldenlast. Drahi zou een aantal banken hebben warmgemaakt voor zijn plannen.Maar volgens Bloomberg valt te betwijfelen of Altice 55 miljard kan mobiliseren.Als de Charter-aankoop doorgaat, en als het bedrijf nog een kleinere speler, Bright House, kan kopen, komt het uit op 23 miljoen klanten, niet zoveel meer achter bij koploper Comcast dat volgens The Huffington Post goed 27 miljoen klanten heeft.