"We hebben cash nodig voor investeringen wereldwijd", zo verdedigt Nicolas Exmar, CEO van gasrederij Exmar, de verkoop van twee LNG-schepen aan een investeringsvehikel. Naast de eerder bekend gemaakte (mogelijke) investering van 700 tot 800 miljoen dollar in olieproductieplatformen, kondigt Saverys in Trends aan vijf nieuwe projecten te bestuderen: "In Jamaica werken we mee aan de energyconversion van ruwe olie naar lng om elektriciteit te produceren. Ons hervergassingsschip stuwt het gas in de pijpleidingen. We hebben vijf gelijkaardige dossiers lopen. Een ander project kan relatief snel concreter worden, maar ik mag er niet over spreken."

Exmar zoekt partners voor projecten. Immers: "We zijn een middelgroot bedrijf met een marktwaarde van 400 miljoen euro. Dat betekent dat we veel projecten - spijtig genoeg - moeten delen met anderen. Het zijn zeer complexe operaties met gedetailleerde, zelfgeschreven, handleidingen die onze medewerkers als weinigen in de wereld onder de knie hebben. Dat geldt ook voor die nieuwe schepen. Deze knowhow kunnen we omzetten in diensten voor derden. Spijtig dat de aandeelhouders dat niet goed begrepen. De verkoop zit nog niet in de koers."

Het aandeel piekte de voorbije maand nochtans de helft hoger dan een half jaar eerder. Beleggers reageren op de problemen in Japan en de extra vraag naar gas, maar ook op de mooie cijfers die Exmar bekendmaakte. Saverys zal niet ingaan op een eventueel openbaar bod, zeker niet aan de huidige koers (6,86 euro op het moment van het interview). "Een overnemer zou heel wat meer op tafel moeten leggen", klinkt het ambitieus. "En hij moet langs mij passeren, want ik bezit 54 procent. Verkopen is niet mijn ambitie.

Veel rederijen die olie of andere brandstoffen vervoerden, maakten de vorige jaren fantastische winst. Nu is het aan een industriële speler om hoge rendementen te maken. Het rendement van de lpg-schepen is verdubbeld. Goed, maar nog niet voldoende. Het is nu aan ons om veel geld te verdienen."

Saverys haalt ook uit naar de politici die hem willen dwingen om vrouwen op te nemen in zijn raad van bestuur. "Ik heb in corporate governance geen lessen te ontvangen van mislukte advocaten en slechte leraars, die er zelf niet in slagen orde in hun politieke huishouden te brengen."

Saverys pleit voor een unitair België, nieuwe stijl: "Een federale kieskring waarbij de politici verantwoording moeten afleggen aan alle burgers van het land. De meerderheid regeert, zonder dubbele meerderheden, grendels en paritaire structuren. Vlaamse politici kunnen dan samen met Waalse collega's die rijp zijn voor een efficiënt staatsbestel grondige hervormingen uitvoeren. De meerderheid in België zal rechts zijn."

H.B./D.K.

"We hebben cash nodig voor investeringen wereldwijd", zo verdedigt Nicolas Exmar, CEO van gasrederij Exmar, de verkoop van twee LNG-schepen aan een investeringsvehikel. Naast de eerder bekend gemaakte (mogelijke) investering van 700 tot 800 miljoen dollar in olieproductieplatformen, kondigt Saverys in Trends aan vijf nieuwe projecten te bestuderen: "In Jamaica werken we mee aan de energyconversion van ruwe olie naar lng om elektriciteit te produceren. Ons hervergassingsschip stuwt het gas in de pijpleidingen. We hebben vijf gelijkaardige dossiers lopen. Een ander project kan relatief snel concreter worden, maar ik mag er niet over spreken." Exmar zoekt partners voor projecten. Immers: "We zijn een middelgroot bedrijf met een marktwaarde van 400 miljoen euro. Dat betekent dat we veel projecten - spijtig genoeg - moeten delen met anderen. Het zijn zeer complexe operaties met gedetailleerde, zelfgeschreven, handleidingen die onze medewerkers als weinigen in de wereld onder de knie hebben. Dat geldt ook voor die nieuwe schepen. Deze knowhow kunnen we omzetten in diensten voor derden. Spijtig dat de aandeelhouders dat niet goed begrepen. De verkoop zit nog niet in de koers." Het aandeel piekte de voorbije maand nochtans de helft hoger dan een half jaar eerder. Beleggers reageren op de problemen in Japan en de extra vraag naar gas, maar ook op de mooie cijfers die Exmar bekendmaakte. Saverys zal niet ingaan op een eventueel openbaar bod, zeker niet aan de huidige koers (6,86 euro op het moment van het interview). "Een overnemer zou heel wat meer op tafel moeten leggen", klinkt het ambitieus. "En hij moet langs mij passeren, want ik bezit 54 procent. Verkopen is niet mijn ambitie.Veel rederijen die olie of andere brandstoffen vervoerden, maakten de vorige jaren fantastische winst. Nu is het aan een industriële speler om hoge rendementen te maken. Het rendement van de lpg-schepen is verdubbeld. Goed, maar nog niet voldoende. Het is nu aan ons om veel geld te verdienen." Saverys haalt ook uit naar de politici die hem willen dwingen om vrouwen op te nemen in zijn raad van bestuur. "Ik heb in corporate governance geen lessen te ontvangen van mislukte advocaten en slechte leraars, die er zelf niet in slagen orde in hun politieke huishouden te brengen." Saverys pleit voor een unitair België, nieuwe stijl: "Een federale kieskring waarbij de politici verantwoording moeten afleggen aan alle burgers van het land. De meerderheid regeert, zonder dubbele meerderheden, grendels en paritaire structuren. Vlaamse politici kunnen dan samen met Waalse collega's die rijp zijn voor een efficiënt staatsbestel grondige hervormingen uitvoeren. De meerderheid in België zal rechts zijn." H.B./D.K.